Látványtervezők fesztiválja lesz Szolnokon, Peter Greenaway tart mesterkurzust

greenaway
Vágólapra másolva!
Mint megírtuk, filmes látványtervezők munkásságára fókuszáló fesztivál kezdődik Szolnokon október 16-án: az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál vendége lesz a világhírű Peter Greenaway filmrendező és Allan Starski Oscar-díjas látványtervező is. A fesztiválról részletek itt találhatóak, mi pedig kérdeztünk a fesztivál igazgatójától, Demeter Istvántól.
Vágólapra másolva!

Origo: A korábbi képzőművészeti témájú filmeket bemutató fesztivál idén az Oscar-díjas magyar származású Trauner Sándor, azaz Alexandre Trauner nevét viseli.

Demeter István: Nagy múltú képzőművészeti filmfesztiválunkat új versenykategóriával bővítettük, és nevünket is megújítottuk. Az évek során nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a képzőművészeti témájú filmekre nagy az igény. Fontos, hogy készüljenek olyan alkotások, amelyek képzőművészekről, művészeti csoportokról és ágakról szólnak, vagy a képzőművészet eszközeivel készülnek. Ugyanakkor a képzőművészet és a mozi határán egyensúlyozó alkotások bemutatása érlelte meg a gondolatot, hogy a műfajok metszéspontja is megjelenjen fesztiválunkon. Ez a metszet nem lehet más, mint a filmes látványvilág, azaz a szakma nyelvén a production design vagy art design.

Origo: Miért fontos a képzőművészeti témájú, illetve látványtervezői szempontból jelentős filmek eljuttatása a közönséghez?

Demeter István: A képzőművészekről, művészeti csoportokról és ágakról szóló filmek szerepe nagyon fontos, hiszen olyan filmes kordokumentumok ezek, amelyek az utókor számára őrzik meg a képzőművészeti értékeket. A fesztivál célja az is, hogy felhívja a nemzeti és nemzetközi szakmai színtér figyelmét a filmes látványtervezők munkásságára, és ösztönözze a filmeseket a képzőművészeti témájú alkotások készítésére. Mostanra több hazai egyetemmel alakult ki kapcsolta a fesztiválnak, ahonnan szép számban jönnek hallgatók, akik bekapcsolódnak a programokba. Nagyon jó látni, ahogy az idősebb mesterek, filmkészítők, tudósok, művészek és a fiatalok egymásra találnak. A játékfilmes kategóriával való bővülés pedig a filmes műfajok teljessége felé való nyitást, a szélesebb közönségréteg elérhetőségét is magával hozza.

A Legénylakás híres irodai díszlete. Billy Wilder filmjének látványtervéért Trauner Sándor Oscar-díjat kapott Forrás: AFP

Origo: Miért érdemes megemlékezni Alexandre Traunerről, és hogyan emlékeznek rá a fesztiválon?

Demeter István: Trauner munkásságát talán kevesen ismerik itthon, ennek oka az lehet, hogy az Oscar-díjat a production designért és nem a legjobb rendezésért vagy főszerepért vihette haza. A látványtervezők szerepe a filmkészítésben fontos helyen áll, hiszen ők teremtik meg a hiteles világot, amelyben a film játszódik. A dicsőségből azonban ezeknek a szakembereknek már kevesebb jut, hiszen valóban a színészgárda és a rendező az, akit ismer a közönség. Ritkán kerül olyan rivaldafénybe egy látványtervező, mint Alexandre Trauner, aki kora legnagyobb francia és amerikai rendezőivel dolgozott együtt.

Fesztiválunk egyik fővédnöke (Fekete Péter, a kultúráért felelős államtitkár mellett) Didier Naert francia látványtervező, Trauner munkatársa, családtagja és hagyatékának kezelője lesz. Az eseményt október 16-án Trauner-konferenciával és kiállítással nyitjuk meg. Marcel Carné francia rendező 1938-ban bemutatott Külvárosi szálloda című filmjének vetítésével kezdjük a megemlékezést, amelynek látványtervezője Trauner volt. A TiszapArt Mozi kávézójában kiállítást is szervezünk látványterveiből, munkássága során megörökített archív fotókból, díszlettervekből.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!