Megérkezett az Oscar-favoritként emlegetett Hidegháború előzetese

2018.10.05. 14:54

Ahogy arról korábbi mi is beszámoltunk, Pawel Pawlikowski Hidegháború című filmjét nevezi Lengyelország a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára. A nemzetközi filmes közvélemény a cannes-i rendezői díjjal kitüntetett alkotást tartja a jövő évi Oscar-gála egyik nagy esélyesének a legjobb idegen nyelvű film díjáért, amelyre Magyarország Nemes Jeles László Napszállta című, Velencében a filmkritikusok elsimerését elnyerő filmjével nevezett. A Hidegháború-hoz most előzetes is érkezett.

A fekete-fehérben forgatott, a rendező bevallása szerint saját szülei történetétől ihletett Hidegháború az 1950-es és 60-as években a vasfüggöny két oldalán játszódó szenvedélyes szerelmi történet. A szegényparaszti családból származó Zula (Joanna Kulig) és a városi értelmiségi karmester, Wiktor (Tomasz Kot) a kommunista hatalomátvételt követően alakuló Mazurka néptáncegyüttesben talál egymásra. Egy turnén Wiktor Párizsba disszidál, de Zula nem követi.
A film a kapcsolatuk ezt követő tíz évéről szól, egymásra találásukról, csalódásaikról és hazatérésükről.

A film Cannes-ban elnyerte a rendezői díjat, valamint a Gdyniában megrendezett 43. Lengyel Játékfilmfesztivál fődíját is. Pawilkowski 2013-as Ida című filmje volt egyébként az első lengyel alkotás, amely elnyerte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját.

A 2019-es Oscar-jelöléseket január 22-én hozzák nyilvánosságra, az amerikai filmakadémia díjainak átadását február 24-én rendezik meg.

A Hidegháború február 14-én érkezik a magyar mozikba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK