Varsóba mennek a magyar filmek és filmesek

2018.10.12. 15:26

X – A rendszerből törölve, Ruben Brandt, a gyűjtő, Lajkó – Cigány az űrben, Helix és Párnaarc: ezek a magyar alkotások versenyeznek a ma kezdődő 34. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon. A lengyel főváros A-kategóriás filmfesztiválján a magyar alkotók személyesen mutatják be filmjeiket a közönségnek.

A nagysikerű Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly új filmje, az X – A rendszerből törölve című thriller világpremierje október 14-én lesz a varsói fesztivál első és második filmeket felvonultató versenyprogramjában. A Balsai Móni főszereplésével készült mozi a FocusFox Stúdió gyártásában készült, és a hazai közönség november 1-től nézheti meg a mozikban.

Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című akció-thrillere Varsóban a „Free Spirit" versenyprogramban szerepel. Az animációs mozifilm november 15-én kerül a magyar vásznakra.

Balsai MóniForrás: Pintér Leo


Lengyel Balázs első játékfilmjét, a Lajkó – Cigány az űrben-t először láthatja a nemzetközi közönség Varsóban, szintén a „Free Spirit" versenyprogramban. A Keresztes Tamás, Gyabronka József és Pálffy Tibor főszereplésével a KMH Film produkciójában készült fekete vígjátékot tavasszal mutatták be a hazai mozik.

A varsói fesztivál rövidfilm versenyében két magyar alkotás nemzetközi premierje lesz. A 11 perces Párnaarc Vácz Péter (Nyuszi és őz) első élőszereplős rövidfilmje. A Filmtett produkciójában készült Párnaarc története során egy zárkózott férfi hotelszobájának magányában párnafigura társat kreál magának, de az ismeretlen szobalány újra meg újra elágyazza újdonsült barátját.

Papp Károly Kása Helix című stop motion technikával készült animációjának témája „az emberi kapcsolatok dinamikája". A filmet Kelle Antal interaktív meditációs tárgyai, a tibeti mandalákat idéző mozgatható, átrendezhető szobrok ihlették. Az 5 perces Helix az Umbrella Kreatív Műhely produkciója.

A világhírű lengyel alkotó, Krzysztof Zanussi Éter című lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban készült legutóbbi filmjét a varsói fesztivál különprogramjában vetítik. Az Éter a saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó tudós, Faust történetének újragondolása az első világháború előtt. A részben Magyarországon forgatott produkcióban számos hazai filmes vett részt: fontos szereplője László Zsolt, a producerek között volt Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Laokoon Filmgroup csapata, a látványtervező Szabady Piros, a jelmeztervező Breckl János volt.