A tavalyi évben újranyitott Pannónia Stúdió a Magyar Virtuózok és az Inspired Selection magyar zenész katalógus közreműködésével nemzetközi filmzeneszerző versenyt hirdet. A résztvevő zeneszerzőknek Mundruczó Kornél Jupiter Holdja című magyar filmjének hat perces részletére kell filmzenét komponálni.

A versenyre olyan szimfonikus zenekari pályaművekkel lehet nevezni, amelyek egyedi megoldásokkal ötvözik a szimfonikus zenei megszólalást és a modern elektronikus hangzásokat. A nevezési időszak november 30-ig tart. A zsűri december 8-ig választja ki a tíz döntőst, akik között közönségszavazás indul. Az első három helyezettet és a közönség díjast december 15-én hirdetik ki. A közönségdíjast szavazással választják ki a tíz döntős pályamű közül. A műveket a Pannónia Stúdió Facebook oldalára töltik majd fel, itt szavazhat a közönség december 8-tól.

A zsűriben helyet foglal Del Spiva Hollywoody music editor, Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki és az Arany Medve-díjas Testről és Lélekről zeneszerzője, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, valamint Nemes Jeles László, az Oscar-díjas Saul fia rendezője is.

Az első helyezett egy 6000 euró értékű hangfelvétel lehetőséggel és a „Pannonia Composer of 2018" címmel lesz gazdagabb. A Magyar Virtuózok felajánlásával a verseny nyertese, második és harmadik helyezettje részt vehet a 2019 tavaszán megrendezésre kerülő Filmzenei Gálaesten, ahol élő zenekar közreműködésével a filmrészlet vetítése mellett bemutathatják szerzeményeiket a szakmai közönségnek.

A verseny ötletadója és szakmai vezetője Sebestyén Áron Artisjus-díjas zeneszerző elmondta: A verseny az első közös projekt a Pannóniában működő cégekkel, amivel szeretnénk kapcsolatot teremteni a magyar és nemzetközi zenei- és filmes szakma között. A nemzetközi zsűri többszörösen díjazott rendezőkből és zeneszerzőkből áll, így lehetőséget adhatunk a magyar zeneszerzőknek is bemutatkozni a nemzetközi filmes szakmában

Jupiter holdjaForrás: InterCom

"A verseny az első lépés a közös úton, amit terveink szerint később workshopok, különleges stúdió koncertek és egyéb szakmai események követnek majd. Úgy gondolom, hogy a minőségi szemlélet az itt működő cégek között a kulcs, hogy a filmes- és zenei utómunka területén nemzetközi szintre lépjünk. A Pannónia olyan szakmai bázist nyújt, ami egyedülálló az országban." – tette hozzá Csapó Ádám, a Pannónia Stúdió kreatív vezetője.

A Magyar Virtuózok mindig támogatta a felnövekvő zenész nemzedéket, segítette őket a pályakezdésben és lehetőséget biztosított, hogy minél több szakmai gyakorlatot szerezzenek koncertezéssel. Az általunk szervezett koncertek során nagyon sok olyan produkció volt az elmúlt időszakban, amelyen filmzene szerepelt műsoron. Hosszútávú terveink között szerepel az is, hogy zeneszerzőket is hozzásegítünk pályájuk elindításához. Az első ilyen magyar kezdeményezésben nagyon szívesen veszünk részt és reményekkel telve várjuk, hogy ki lesz az a három tehetséges zeneszerző, akivel közösen koncertezhetünk – mondta el Szenthelyi Miklós a Magyar Virtuózok képviselője.

A verseny elindulásával egyidőben a Pannónia Stúdió cégei közös weboldallal mutatkoznak be. A házban lévő film- és hang utómunkálatok mellett filmzene felvételi szolgáltatásokat kínálnak a nemzetközi szakmának. A stúdióban működő cégek, a Gaston Stúdió, a Pannonia Sound Studios, a Post Office Films, az Inspired Scoring Orchestra, a Sound Tailors zeneszerző műhely, a Stúdió Spájz, a Melon Fx és a Clapper's Creative szolgáltatásai közösen lefedik a filmgyártáshoz kapcsolódó utómunka folyamatokat, tehát jelenleg akár házon belül eltudják készíteni egy film teljes utómunkálatait.