Ezt a 10 mozit nem érdemes kihagyni a télen

Vágólapra másolva!
Aki moziban szereti átvészelni a telet, annak szerencséje van idén, ugyanis rengeteg ígéretes filmet tartogat a január és a február. Érkezik három magyar film, köztük egy kísérőfilmként vetített, többszörös fesztiválnyertes rövid animáció, jönnek friss Oscar-esélyesek, visszatér Clint Eastwood és Bruce Willis, lesz Arany Pálma-nyertes Cannes-ból, Arany Medve-győztes a Berlináléról, és végezetül, de nem utolsósorban egy Oscar-díjas lengyel rendező új filmje, ami hatalmas siker volt az idei Európai Filmdíj-átadón.
Vágólapra másolva!

A 2019-es mozipremierek közül csütörtökön debütált a Creed II, amiben Sylvester Stallone utoljára alakítja Rocky-t és a Mindenki tudja, a kétszeres Oscar-díjas Asghar Farhadi (Nader és Simin – Egy elválás története, Az ügyfél) rendezése, főszerepben Penélope Cruzzal és Javier Bardemmel. Január 10-én érkezik a mozikba

A csempész,

amiben Clint Eastwood a Gran Torino óta először rendez és játszik főszerepet egyszerre: egy kartell drogfutárának csap fel, és Bradley Cooper nyomozója ered a nyomába.

Ugyancsak 10-én debütál a magyar mozikban a tavalyi Arany Pálma-győztes, a japán

Bolti tolvajok,

Koreeda Hirokazu rendezése, amiben egy elhagyatott kislányt fogad be egy olyan család, akik bolti lopásokból próbálnak megélni.

Szintén 10-én érkezik a mozikba a Tranzit, ami mellé kísérőfilmként vetítik le a

Sellők és Rinocéroszok

című magyar animációs rövidfilmet. A Tranzit Christian Petzold filmje, ami a második világháborúban játszódik, de a rendező szokatlan anakronizmussal kortárs környezetben forgatta le Anna Seghers 1944-ben írt regényét. A Sellők és Rinocéroszok Traub Viktória filmje, ami 2018-ban elnyerte többek közt a Veracruze Rövidfilm Fesztivál, a 7. Bangalore Rövidfilm Fesztivál, valamint a California Women's Festival legjobb rövidfilmjéért járó díjat.

Egy héttel később, január 17-én érkezik az

Üveg

amiben M. Night Shyamalan folytatja és ötvözi két filmje, a 2000-es A sebezhetetlen és a 2017-ben bemutatott Széttörve cselekményét. A rendező által realisztikus szuperhőstörténetként emlegetett filmben összeméri az erejét a filmben Bruce Willis, James McAvoy, Samuel L. Jackson és Sarah Paulson.

Január 31-én egy magyar film érkezik, a

Most van most

aminek forgatására mi is kilátogattunk (cikkünk itt olvasható). Szajki Péter filmjében Mohai Tamás egy taxisofőr, Tompos Kátya pedig szökött menyasszony, akiknek útja keresztezi egymást. A film cselekménye egy nap alatt játszódik, a története alapján road movie-ként, vígjátékként és drámaként is kategorizálható.

Cikkünk folytatódik, lapozzon!