Kiosztották a BAFTA-jelöléseket, A kedvenc a favorit

2019.01.09. 14:33

Kiosztotta jelöléseit a Brit Filmakadémia: ők adják át az Oscar és a Golden Globe után a legnívósabbnak számító BAFTA-díjakat. Jorgosz Lanthimosz A kedvenc című kosztümös filmje kapta a legtöbb, 12 jelölést.

A produkció női főszereplője, a 17-18. században élt Anna brit királynőt megformáló Olivia Colman - aki alakításáért a hétvégén megkapta a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat a musical vagy vígjáték kategóriában -, a legjobb színésznő díjára esélyes. A kedvenc továbbá a legjobb film, kiemelkedő brit filmalkotás és rendező díjáért is versenybe száll.
Colman filmbeli partnerei, Rachel Weisz és Emma Stone a legjobb női mellékszereplőnek járó trófeára esélyesek.

 

Emma StoneForrás: A kedvenc

A Bohém rapszódia, Az első ember, a Roma és a Csillag születik 7-7 jelölést kaptak. Az Alelnök hat, a Csuklyások: BlacKkKlansman öt mezőnyben indulhat a brit filmes Oscarért. A legjobb film díjára a Zöld könyv, a Csillag születik, a Roma és a Csuklyások: BlacKkKlansman is jelölést kapott. 

A rendezők mezőnyében Spike Lee-nek A kedvenc-et jegyző Lanthimos mellett Alfonso Cuarón (Roma), Bradley Cooper (Csillag születik) és Pawel Pawlikowski (Hidegháború) is a vetélytársa lesz. Colman versenytársai a legjobb színésznők mezőnyében Lady Gaga (Csillag születik), Viola Davis (Nyughatatlan özvegyek), Melissa McCarthy (Megbocsátasz valaha?) és Glenn Close, aki a The Wife című filmben mutatott alakításért már elnyerte a legjobb drámai színésznőnek járó Golden Globe-ot a hétvégén. 

Christian Bale-nek (Alelnök) a BAFTA-ért Rami Malek (Bohém rapszódia), Viggo Mortensen (Zöld könyv), Bradley Cooper (Csillag születik) és Steve Coogan (Stan & Ollie) lesznek a vetélytársai a legjobb férfi főszereplő kategóriában.