Alattunk az ellenség

Még mindig az 50-es években járunk, pontosabban 1957-ben, ha pedig a Csendben fut, mélyen fut meghazudtolta a korát, akkor az Alattunk az ellenség pláne. Nem hiába nyert Oscart a legjobb effektekért. Egy náci tengeralattjáró és egy amerikai romboló macska-egér játékát látjuk, pattanásig feszült pillanatokkal és egy igen emlékezetes fináléval. Külön emlékezetessé teszi a filmet, hogy mindkét felet bemutatják, akik nem mellesleg a csatározások ellenére is mélyen tisztelik egymást. Efféle diverzitást azóta sem sokszor láthattunk a nagyvásznon.

Az utolsó esély

Igazi 90-es évekbeli thriller, ami nagyrészt ténylegesen egy tengeralattjáróban játszódik. Tony Scott filmjében Gene Hackman és Denzel Washington feszülnek egymásnak, ahol a klasszikus jó, rossz harcát, illetve a helyes, helytelen döntés viszontagságait állítják szembe. A feszültséget és a konfliktust az szolgáltatja, hogy bizonyos információk szerint az oroszok atomrakétát akarnak kilőni, hőseink pedig ezt szeretnék megállítani egy megelőző ellentámadással. Eszmék, elvek harca ez, amit sokszor láttunk már, de nem feltétlenül efféle környezetben.

Az utolsó esély (Denzel Washington és Gene Hackman)Forrás: AFP

Vadászat a Vörös Októberre

A Tom Clancy regénye alapján készült 1990-es film, Sean Conneryvel a főszerepben minden kétséget kizáróan az egyik legjobb alkotás a műfajban. Hidegháborús téma a veterán kapitánnyal, aki a legmodernebb szovjet tengeralattjáró parancsnoka lesz. Clancyre jellemző feszültség, pálfordulások és égető kérdések. Ramius kapitányt a sajátjai és az amerikaiak is ki akarják lőni, de a Vörös Október ennél sokkal több meglepetést tartogat. 

Vadászat a Vörös Októberre (Sean Connery és Alec Baldwin)Forrás: AFP

Das Boot - A tengeralattjáró

Wolfgang Petersen 1981-es filmje más ligát képvisel a lista többi tagjával szemben. Klasszisokkal ver minden más versenyzőt a zsánerben, és vitán felül, toronymagasan a legjobb tengeralattjárós film. Többféle verzió látott belőle napvilágot, a legnépszerűbb, egy 149 perces vágás, de aki a teljes élményre kíváncsi, annak érdemes meglesnie a majd ötórás változatot, minisorozat formájában.

A tengeralattjáróForrás: AFP

Ennyire realisztikusan és hitelesen még sosem mutatták be egy mélybe merülő fémkoporsó legénységének életét. Karfaszorongató feszültség, emberi dráma, pattanásig feszült idegek és a tengeralattjáró fojtogatóan klausztrofób érzése. Aki átélte, garantáltan nem felejti el.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!