Sárga tengeralattjáró

Szürreális animáció a legjobb abszurd humorral és kiváló zenékkel 1968-ból, amelyben a Beatles négy tagja a sárga tengeralattjárón fantasztikus vizeken hajózva igyekszik Pepperlandbe, hogy legyőzze az idilli világot fenyegető fasisztoid diktátor Blue Meaniest. A Beatles azonos című, valamint a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumainak zenéjére épülő egész estés animáció rajzfilmtörténeti jelentőségű: grafikai tervezője és művészeti vezetője, Heinz Edelmann a hippikorszak grafikai elemeit építette be az animációba, és ezzel irányt mutatott a korszak többi animátorának. Magyarországon például Reisenbüchler Sándor rövidfilmjeiben (A Nap és a Hold elrablása, Barbárok ideje, Békéltető expedíció a Marsra) és az első magyar egész estés rajzfilmben, Jankovics Marcell János vitéz-ében (1973) is visszaköszönnek a Sárga tengeralattjáró úttörő vizuális bravúrjai.

A mélység titka

James Cameron 1989-es filmje a sci-fi és az akciófilm keveréke. Egy amerikai nukleáris tengeralattjáróval megszakad a felszíni kapcsolat, a Pentagon azt sem zárja ki, hogy a szovjetek keze van a dologban. A tengeralattjáró felkutatására az utolsó ismert pont közelében tartózkodó olajfúró bázis személyzetét bízzák meg, akik a mélyben idegen civilizációra bukkannak. A mélység titka felett sok szempontból eljárt az idő, de a mélytengeri klausztrofóbiát ma is maradéktalanul képes megjeleníteni, sötét-hideg víz alatti képei ma is lélegzetelállítóak, nem is szólva a folyékony halmazállapotú anyag animálásáról, a híres vízcsápról.

A mélység titkaForrás: InterCom

Fantasztikus utazás

Egy haldokló tudós-diplomata, egy mikroméretűre összezsugorított tengeralattjáró, amelyet a véráramon keresztül eljuttatnak az agyba, hogy eltávolítsa a problémát okozó vérrögöt. A fedélzeten pedig egy áruló, akinek az a feladata, hogy megölje a kicsinyítési eljárást kitaláló, kómában fekvő professzort. Sokan úgy hiszik, Richard Fleischer 1966-os klasszikusának eredetijét Isaac Asimov írta. A valóság az, hogy a mikroszkopikusra zsugorított tudóscsoport ötletével Otto Klement és Jerome Bixby állt elő, s miután sikeresen házaltak vele a 20th Century Fox stúdiónál, Harry Kleiner írt forgatókönyvet a sztoriból, majd a kész forgatókönyvet a prózai átültetés jogait birtokló Bantam kiadó adta Asimovnak, akinek regénye fél évvel a film bemutatója előtt megjelent.

Asimov változata leginkább a tudományos alaposságban tér el a forgatókönyvtől, az viszont Kleiner ötlete volt, hogy a 19. századi, Vernét idéző történetet áthelyezze a hidegháború aktualitásába.A film trükkjei Oscar-díjat nyertek a legjobb látványtervezés és a legjobb vizuális effektusok kategóriájában, s bár azóta a filmtrükkök rengeteget fejlődtek, Raquel Welch szépsége ma is látványossá teszi ezt a véráramköri tengeralattjárós kalandot.