Merülés a mélybe – A legjobb tengeralattjárós filmek

A mélység titka
Vágólapra másolva!
A tengeralattjárós filmek mondhatni elég kötött tematika köré szerveződnek, többnyire egy katasztrófát vagy háborús sztorit mesélnek el, általában az akciófilmek műfaján belül. A filmesek mégis képesek kreatívan használni a műfaji sajátosságokat és a szűkre szabott kereteket, tartalommal megtölteni ezt a látszólag egyszerűnek tűnő témát. Ennek szellemében jöjjenek a legjobb tengeralattjárós filmek.
Vágólapra másolva!

Atomcsapda

Kathryn Bigelow nemegyszer bizonyította már, hogy olyan rendezőnő, aki otthonosan mozog a tipikusan férfiasnak tartott világokban. 2002-es filmje megtörtént esetet dolgoz fel: Vostrikov kapitányt (Harrison Ford) 1961-ben, a leghidegebb háború csúcsán a nukleáris rakétát hordozó tengeralattjáró, a K-19 parancsnokává nevezik ki, azzal a feladattal bízzák meg, hogy indítsa el első útjára a rosszul előkészített, nem megfelelően felszerelt tengeralattjárót: a 4000 tonnás, csaknem 120 méter hosszú gépszörny reaktorának hűtőrendszere szivárogni kezd, párszáz kilométerre az USA partjaitól. A feszültséggel telített klausztrofób utazás voltaképp békepárti állásfoglalássá nemesül Bigelow rendezésében.

Némó kapitány

Az összeállítás legidősebb tagja ez az 1954-es Disney-klasszikus. Az elsőre hatalmas szörnynek hitt Nautilus tengeralattjáró legénysége, élükön a címszereplővel, furcsábbnál furcsább kalandokba keveredik. Kannibálokkal küzdenek, hajókat süllyesztenek, vagy épp szembekerülnek egy óriás tintahallal. Egy biztos, hogy nem fog unatkozni, aki Némó kapitánnyal tart.

Csendben fut, mélyen fut

Szintén nem mai darab ez az 1958-as film Clark Gable és Burt Lancester főszereplésével. Vérbeli háborús alkotás, ami természetesen egy tengeralattjáró legénységét mutatja be. Nagy figyelmet fordítanak a kapitány és a katonák kapcsolatára, a fő cél azonban egy veszélyes japán hadihajó elpusztítása.

Robert Wise alkotása korát meghazudtolóan látványos és izgalmas, tele jobbnál jobb akciójelenetekkel.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!