MOME diplomafilm és Tóth Luca új alkotása szerepel a Berlinale versenyében

Jelenetkép a Lidérc úr-ból
Vágólapra másolva!
A február 7-én kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál kihirdette a rövidfilm programját: 17 országból érkezett 24 rövidfilm kapott meghívást az év első A-kategóriás filmünnep versenyébe, köztük Buda Flóra Anna Entropia című MOME Animáció diplomafilmje, és Tóth Luca Lidérc úr című magyar-francia koprodukcióban készült alkotása.
Vágólapra másolva!

Az Entropia című animációs rövidfilm három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be. A három térben három fiatal nő él különböző körülmények között. A rendszerbe hiba folytán bekerül egy légy, mely mindhárom világ között képes átjárni, megnyit egy portált melynek következtében a lányok képesek kilépni a saját közegükből és el tudnak indulni egymás felé.

Jelenetkép a Lidérc úr-ból Forrás: Filmalap

Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a MOME Animáció tanszékén Entropia című tízperces rövidfilmjével, melynek forgatókönyvét is jegyzi. Jelenleg az ASF (Animation Sans Frontier) nemzetközi workshop egyik résztvevője, melynek keretei között fejlesztheti jövőbeli filmterveit. Az Entropia a Filmalap támogatásával a MOME produkciójában készült, producere Fülöp József.

Tóth Luca a MOME Animáció szakon szerzett BA-diplomát, majd az angliai Royal College of Art-ban végezte a mesterképzést. Ottani diplomafilmjét, A kíváncsiság korá-t a világ legfontosabb animációs fesztiválján, Annecy-ban is díjazták. Előző filmje, a 2016-ban készült Superbia Cannes-ban debütált a Kritikusok Hetén, majd további 80 nemzetközi filmfesztiválon szerepelt.

A 19 perces Lidérc úr történetében egy fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából. A film a magyar Boddah stúdió és a francia Sacrebleu koprodukciójában készült, producerei Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor és Ron Dyens. A zeneszerző Kalotás Csaba, a hangmérnök Lukács Péter Benjámin volt, a forgatókönyvet Tóth Luca írta.