Bemutatták a felújított Schindler listáját az Urániában

Schhindler listája
la liste de Schindler Schindler's list 1994 réal : Steven Spielberg Liam Neeson Ralph Fiennes. Collection Christophel © AMBLIN / Universal Pictures
Vágólapra másolva!
Az 1993-ban készült, több 12 Oscar-díjat és Golden Globe díjat elnyert filmet, a Schindler listáját digitálisan felújították. Steven Spielberg alkotását a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából, ma mutatták be a közönségnek Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Budapesten. A felújított film a rendező bevezetőjével kezdődik.
Vágólapra másolva!

A vetítés előtt a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára, Takács Szabolcs elmondta, hogy

Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben.

Az államtitkár azt is kihangsúlyozta, hogy az sem elég, ha a "zsidózásnak" politikai és jogi következményei vannak, a mai Magyarország nem lehet modern és demokratikus állam, ha nem írtjuk ki az antiszemitizmus csíráját is a magyar társadalom gondolkozásából. Takács Szabolcs szerint ez mindannyiunk felelőssége.

Részlet a filmből Forrás: AFP/Collection Christophel/AMBLIN / Universal Pictures

De kiemelte azt is, hogy ami az 1930-as évektől kezdődően a második világháború végéig történt, az a civilizáció vége volt. Nagyon sok magyar választotta a rosszat ezekben az években, és az akkori magyar állam sem védte meg állampolgárait.

Ugyanakkor meg kell emlékezni azokról is, akik személyes kockázatot vállalva döntöttek a jó mellett a rosszal szemben.

"Auschwitz a magyar történelem legnagyobb temetője, a holokauszt összesen hatmillió áldozata pedig nem pusztán statisztikai szám, hanem hatmillió személyes tragédiát jelent" - tette hozzá az államtitkár.

Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.