Február 13-17. között újra Cseh Filmkarnevált rendeznek a Toldi moziban. A 2018-as év legjobb cseh filmjeit vetítik majd a fővárosi filmszínházban. Ahogy az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján elhangzott, az idei cseh filmes seregszemlén az új arcoké, a filmes debütálásoké és a műfaji kísérletezésé lesz a főszerep, és a család témája köti össze az alkotásokat.

Új arcok éve a 2019-es Cseh Filmkarneválon

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a magyar fővárosban a Cseh Filmkarnevált, amely szervezőinek fő célja, hogy elhozzák Budapestre a legfrissebb, 2018-as év legjobb cseh filmjeit.

Tavaly 62 film készült Csehországban, amelyből 25 dokumentum és 37 játékfilm, utóbbiakból válogattunk ki nyolcat az idei karnevál programjába

- mondta Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója a program keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója.Forrás: Picasa

Elhangzott, hogy idén elsősorban a fiatal cseh alkotókat szeretnék bemutatni a magyar közönségnek.

Amíg a fesztiválunk elmúlt évfolyamaiban többször is a múltba tettünk utazást, és a retrospektív programokkal neves cseh alkotókra fókuszáltunk, az idei az új arcok, a filmes debütálások és műfaji kísérletezés éve. A 2018-as év gazdag terméséből nem volt könnyű válogatni, de úgy szűkítettük a kört, hogy idén a filmjeinket a család témája kösse össze

- mondta Gál Róbert, a Cseh Centrum programszervezője.

A 2019-es Cseh Filmkarnevál hivatalos plakátja.Forrás: Cseh Centrum Budapest

Amíg a Hétvégi ház eladó című nyitófilm a családi vagyon eladása ürügyén humorosan vizsgálja a megromlott családi viszonyokat, a Domestik a családalapításra való patologikus alkalmatlanságot elemzi. Az Egy kis időre és A papa volgája a családi titkokra próbál fényt deríteni különböző eszközökkel, míg a Miss Hanoi című krimi a Csehországban élő vietnámi közösség egzotikus világába vezeti el a nézőket, ahol a család fogalmának jelentése kulturálisan és társadalmilag is különbözik. A család szétesésére, és annak megakadályozásáért folyó harcra az elvonóban játszódó Szomorú férfiak mosolya, a családi veszteségekre pedig Az elárult arany és a Jan Palach című filmek reflektálnak.

A cseh mozi nagyszerű évet tudhat maga mögött, és a Cseh Filmkarneválnak köszönhetően idén február közepén ennek a magyar közönség is részese lehet. A vetítéseket követő beszélgetéseken három film alkotóit személyesen is köszönthetjük majd a Toldi moziban. A Hétvégi ház eladó bemutatója után személyesen itt lesz Budapesten Tomás Pavlícek rendező és Bárdos Judit színésznő, a Domestik után Adam Sedlák rendező, Jirí Konvalinka színművész és Jakub Jíra producer, valamint a Miss Hanoi után pedig Zdenek Viktora rendező és producer, és Ha Thanh Spetlíková színésznő is

- nyilatkozta az Origó-nak Gál Róbert.

Gál Róbert, a budapesti Cseh Centrum sajtószóvivője és programszervezője.Forrás: Cseh Centrum

A 2019-es Cseh Filmkarneválon bemutatásra kerülő filmek előzeteseit a lenti videókban tekinthetik meg:

Filmleírások és vetítési időpontok:

Február 13., 19:30
Hétvégi ház eladó / Chata na prodej / Bear with Us
Komédia / Dráma
Feliratos, cseh film, 2018, 77 perc
Rendező: Tomás Pavlícek

A család hétvégi háza kihasználatlanul áll az erdőben, ezért a szülők az eladását tervezik. Előtte azonban az anya egy utolsó rendes családi összejövetelt szeretne tartani. A család többi tagja nem lelkesedik, mert tudják, hogy semmi jóra nem számíthatnak. A nagyapa lélekben már egészen másfelé jár, az apa a műfajtól is rosszul van, a fiú pedig szeret a pohár fenekére nézni, ilyenkor pedig ironikusan regél környezetéről, és persze szétesőben lévő kapcsolatáról a barátnőjével. Nagymama specialitásai az ártatlan kérdések, amelyekkel a többieket az őrületbe kergeti. Kiegyensúlyozatlan lányuk sikeres német barátja egyedüliként örül a kiruccanásnak, de csak azért, mert nem tudja, mi vár rá. Hamar elillan a remény, hogy egy idilli hétvégét töltsenek együtt az erdőszéli nyaralóban, de az igazi kaland csak reggel kezdődik, amikor a család észreveszi, hogy a nagyapa eltűnt. A nyomok az erdőbe vezetnek...

A film után vendég lesz Tomás Pavlícek rendező és az egyik főszereplő, Bárdos Judit színésznő is.

Előzetes:

Február 14., 19:30
Domestik
Dráma / Pszichológiai / Thriller
Feliratos, cseh-szlovák film, 2018, 117 perc
Rendező: Adam Sedlák

 Roman, a profi kerékpáros balesete után kemény edzéstervvel és szigorú életvitellel próbál visszajutni a csúcsra. Hogy tovább javítsa a teljesítményét, a hálószobában felállított oxigénsátorban alszik. Ezt nehezen viseli a felesége, aki már régóta vágyik egy gyermekre. A kapcsolatuk minden oxigénsátorban töltött éjszakával változik. Vajon ebben a klausztrofób közegben sikerülhet még lélegzethez jutniuk? Adam Sedlák elsőfilmes rendező minimalista tanulmányát az emberi test és a kapcsolatok széteséséről már forgatókönyvként is díjazták.

A film után vendég lesz Adam Sedlák rendező, Jirí Konvalinka színművész és Jakub Jíra producer.

Előzetes: 

Február 15., 18:15
Szomorú férfiak mosolya / Úsmevy smutných muzu / Smiles of Sad Men
Dráma / Komédia
Feliratos, cseh film, 2018, 92 perc
Rendező: Dan Svátek

A Szomorú férfiak mosolya olyan sikeres férfiak történetét tárja elénk, akik a pohár sűrű emelgetésével az élet legmélyebb bugyraiba süllyedtek. Olyan mélyre, ahonnan már csak felfelé vezet út. Az alkohol elleni harc közben Josef olyan emberekkel találkozik, mint az egykori válogatott biatlonista, aki részt vett a világ egyik legnehezebb versenyén, az Ironmanen, vagy Milan, a zseniális tanár és hivatalnok, aki viszont abban hisz, hogy a világűr küldötte. Van, akit elárult a felesége, van, aki német melegpornóban játszott, és ott van Tomás is, aki túl messzire ment a mostohalányával ápolt kapcsolatban. A függőségből már nincs kiút, az alkoholt csak más függőséggel lehet helyettesíteni. Mondjuk egy maratonfutással?

Előzetes: 

Február 15., 20:00
Miss Hanoi
Krimi / Dráma
Feliratos, cseh-szlovák film, 2018, 90 perc
Rendező: Zdenek Viktora

Az észak-csehországi Varnsdorf városában Kríz rendőrkapitány egy gyilkossági ügyben nyomoz. Hamarosan kiderül, hogy a szálak a helyi vietnámi közösségbe vezetnek. Valaki azonban igyekezett eltitkolni az eredeti indítékot. Abban, hogy beleláthasson az üzleti érdekek és klánok mozgatta hierarchikus világba, az első vietnámi származású cseh rendőrnő lesz a segítségére. Az ellentmondásos páros – a fiatal, saját elképzelései szerint élő emancipált nő, és az idősödő, szarkasztikus nyomozó, akinek a munkája az élete – nem csak a bűntény titkaira derít fényt, hanem az egymás megismeréséhez és elismeréséhez vezető utat is keresik. De mindketten sorsdöntő elhatározás előtt állnak: a szigorú családi hagyományok tiszteletét vagy az igazságot válasszák.

A film után vendég lesz Zdenek Viktora rendező és producer, valamint Ha Thanh Spetlíková színésznő.

Előzetes: 

 

Február 16., 18:15
Jan Palach
Dráma / Életrajzi / Történelmi
Feliratos, cseh-szlovák film, 2018, 124 perc
Rendező: Robert Sedlácek

Éppen ötven évvel ezelőtt, 1969 januárjában az egyetemista Jan Palach felgyújtotta magát a prágai a Vencel téren, hazája 1968-as szovjet megszállása ellen tiltakozva. Palach Csehszlovákia nemzeti hőse lett. A film egy megalkuvást nem ismerő fiatal férfit mutat be, aki elment a végsőkig abban a reményben, hogy felrázza a megszállás után közönybe süllyedt ország lakosságát. Élete utolsó hónapjait követhetjük nyomon, ahogyan a szerető fiú, ragaszkodó barát és érdeklődő diák lélekben az „első számú fáklyává" válik. A megszállt Csehszlovákiában még ketten gyújtották fel magukat tiltakozásul. Húsz évvel később, 1989-ben a Palach emlékére szervezett tüntetések is hozzájárultak a kommunizmus csehszlovákiai bukásához.

A témáról bővebben egy korábbi, lenti kapcsolódó cikkünkben olvashat!

Előzetes: 

 A témáról bővebben a egy korábbi, lenti kapcsolódó anyagunkban olvashat!

Február 16., 20:30
Az elárult arany / Zlatý podraz / The Golden Betrayal
Dráma / Romantikus / Sport
Feliratos, cseh film, 2018, 106 perc
Rendező: Radim Spacek

Egy történet a szenvedélyes szerelemről, a kosárlabdáról és az életeket befolyásoló politikáról. A film története 1938-ban, Csehszlovákia német megszállása alatt kezdődik, amikor a kosárlabdaválogatott zsidó származású edzője egyik napról a másikra eltűnik. A háború után megrendezett genfi kosárlabda EB-n a fiatal jogász és élsportoló Franta megismerkedik egy lengyel emigráns táncosnővel, akivel végzetes szerelmi viszonyba kezdenek. Történetük, melynek alakulására a nagypolitikán kívül két egymással szemben álló alak, az egykori edző, Valenta és a sporthivatalnok, Hrabal is befolyással van, 1951-ben csúcsosodik ki, amikor Európát már hosszú időre kettéválasztotta a vasfüggöny.

Előzetes: 

 

Február 17., 18:30
Egy kis időre / Na krátko / Short Cut
Dráma
Feliratos, cseh film, 2018, 104 perc
Rendező: Jakub Smíd

A filmdráma főhőse egy kisfiú, Jakub, aki váratlanul rájön, hogy az egész eddigi élete hazugság volt. Kénytelen vagy azonnal felnőni, elfogadva az illúziói szertefoszlását, vagy rosszul végezheti. Senki nem segíthet rajta. Az anyja sem, aki hazudott neki. Ő találta ki a mesét az apukájáról, akit azért nem ismerhet, mert egy óceánjárón járja a tengereket. Az apja sem, aki egész életében rá se hederített, és most is csak azért akar gondoskodni róla, mert a házasságából származó „igazi" fiát nem érdekli. És a nővére sem, aki tizenhat évesen szintén arra a felismerésre jutott, hogy az élet teljesen más, mint amilyennek képzelte, és akinek ugyanúgy összetört a szíve.

A forgatókönyv alapjául szolgáló elbeszélés Petra Soukupová magyarul is megjelent, Eltűnés című kötetében olvasható.

Előzetes: 

 

Február 17., 20:30
A papa volgája / Tátova volha / Patrimony

Komédia / Dráma
Feliratos, cseh film, 2018, 90 perc
Rendező: Jirí Vejdelek

A jelmeztervező Eva váratlanul megözvegyül. Férjének, Ludviknak arra sem maradt ideje, hogy megossza feleségével a titkát, mégpedig hogy közös lányukon, Terezán kívül van egy Terezával egyidős, házasságon kívüli fia is. Legalábbis erre utal egy gondosan elrejtett és véletlenül előkerülő gyermekrajz. Eva úgy dönt, hogy nem foglalkozik a váratlan felfedezéssel, de Tereza, akinek éppen széthullóban van az élete, belekapaszkodik a féltestvér csodás felbukkanásába. Anyjával Ludvik veterán volgájávala volt szeretők és régi barátok nyomába erednek, hogy felfedjék a titkot.

Előzetes: 

 A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek vetítésre.

További információk:

http://toldimozi.hu

http://budapest.czechcentres.cz

https://www.facebook.com/events/381168512640988/

Műsorfüzet:
https://issuu.com/czechcentrebudapest/docs/cseh_filmkarnev_l_2019

A szervező Cseh Centrum a műsorváltozás jogát fenntartja!