A XXI. század filmtermésének egyik legjelentősebb, korszakalkotó alkotása, James Cameron Avatar című filmje inspirálta azt a kiállítást, amit Európában először Budapesten mutatnak be. A rendkívül látványos blockbuster kiállítás a Pandora lélegzetelállító környezetét és lenyűgöző teremtményeit mutatja be. Az esemény február 2-án nyílt az Andrássy Élményközpontban és tart május 31-ig.

James Cameron 2009-es mozifilmje – mely a kiállítást ihlette - a filmtörténet egyik legsikeresebb alkotása. 9 Oscar-jelölést kapott és ebből hármat díjra is váltott, valamint 4 Golden Globe-jelölésből kettőt kapott meg.

Lenyűgözött a film, magával ragadott a Pandora nevű filmbeli bolygó flórája és faunája, amin látszott az egységes látványvilág  

– mesélte Réz András filmesztéta.

"A 3D filmek jövőjével kapcsolatban először szkeptikus voltam, nem gondoltam, hogy ilyen forradalmi változást hoz majd, de már közvetlenül a premier után vártam a következő részt". Amúgy erre már „csak" egy évet kell várnunk, hiszen novemberben Cameron bejelentette, hogy az Avatar második részét 2020. december 18-án, a harmadikat pedig 2021. december 17-én mutatják be az amerikai mozik, a következő években pedig további két folytatás várható.

Na'vi fantázianevű, értelmes, kitalált humanoid lények figurái az Avatar: Discover Pandora című kiállításon az Andrássy Élményközpontban 2019. február 5-én.Forrás: MTI/Kovács Tamás

A film lenyűgöző vizualitása visszaköszön a kiállítás elemeiben  

– mondja a filmesztéta, "de emellett egy remek szórakozás, játék, interaktív program az idegen bolygóra vágyó turistáknak, látogatóknak. Itt nem ülve leszünk részesei Pandora világának, hanem benne lehetünk kicsit, nem statikusan fogadjuk be a látványt, hanem mozogva, szinte magunk tudjuk felfedezni a bolygót" – teszi hozzá Réz András.

A kiállítás - a szervezők közleménye szerint - megragadja és elhozza a Földre egy idegen világ lenyűgöző szépségét, egyedi betekintést kínálva abba, hogy Pandora szemszögéből milyennek látszik saját bolygónk. A szórakoztató és oktató kiállítás látogatói – életkoruktól függetlenül – megismerhetik Pandora világának tudományos és csodálatos jelenségeit. A látogatók ismereteket szerezhetnek a Pandora felfedezését lehetővé tevő űrutazásról és tudományos eredményekről az Alpha Centauri naprendszerben. Interaktív tevékenység formájában találkozhatnak Pandora őslakosaival, beszélgethetnek a Na'vi néppel, a 270 centiméternél is magasabb humanoid lényekkel kultúrájukról, nyelvükről illetve zenéjükről. Megtapasztalhatják, milyen gyönyörűek Pandora ékszerként ragyogó, belső fénykibocsátásra képes növényei és állatai, megismerhetik az AMP mobil páncélruha használatát.

A kiállításról további információkat tartalmaz a www.avatarkiallitas.hu weboldal, ahol a jegyek is rendelhetők.