Berlinale: Megtartották Buda Flóra Anna Entropia című alkotásának világpremierjét

Vágólapra másolva!
Megtartották Buda Flóra Anna Entropia című animációs rövidfilmjének világpremierjét hétfőn a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vágólapra másolva!

- mondta a rendező a premier után.

Buda Flóra Anna az Entropiá-val diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció tanszékén. Alkotását négyezernél is több pályamű közül válogatták be a Berlinale 26 munkát felvonultató rövidfilmes versenyprogramjába.


Tízperces diplomafilmje három párhuzamos univerzum működését mutatja be. A három univerzumban három fiatal nő él különböző körülmények között, azonban a rendszerbe véletlenül bekerül egy légy, amely képes átjárni mindhárom világ között. Meg is nyit egy kaput, amelyen keresztül a lányok elindulhatnak egymás felé.

A Berlinale a film előtt tárhat ki kapukat, amely így más fesztiválokra is eljuthat.

- mondta a rendező. Tervéről csak annyit árult el, hogy "experimentális horrorfilmet" szeretne készíteni a szerelemről.

Ugyancsak a Berlinale rövidfilmes szekciójában szerepel Tóth Luca Lidérc úr című animációja, világpremierjét kedden tartják. Tavaly Bucsi Réka Solar Walk című animációs rövidfilmjét mutatták be a fesztiválon, a dániai alkotásként versenyző alkotás megkapta a Berlinale egyik fő támogatójáról, az Audi német autógyárról elnevezett, 20 ezer euróval járó rövidfilmes díjat (Audi Short Film Award).

A múlt csütörtökön kezdődött 69. Berlinalén valamennyi szekciót együttvéve 74 országból 400 filmet mutatnak be. A német főváros filmfesztiválja a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás nemzetközi szemlék sorában. A magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, legfőbb díját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával. A nagyjátékfilmes mezőnyben ezúttal nincs új magyar munka, de a február 17-ig tartó fesztiválon bemutatják két magyar klasszikus, Mészáros Márta Örökbefogadás című Arany Medve-díjas filmjének és Tarr Béla Sátántangó című alkotásának digitálisan felújított változatát.