Dobó Kata első rendezését, a mozikban február 14-étől játszott Kölcsönlakás-t már a forgatása óta figyelemmel kísérjük (cikkünk itt olvasható), így aztán a film megnézése után is leültünk beszélgetni a rendezővel. Megtudtuk tőle, milyen volt egyszerre szerepelni a darab színpadi változatában és rendezni a filmverziót, hogy mit kellett változtatni az eredeti történeten, hogy miért játszanak a színészek tőlük szokatlan karaktereket, és hogy tanulhat-e a filmből az, aki Valentin-napon a párjával ül be rá.

A Kölcsönlakás Ray Cooney és John Chapman színdarabjának filmváltozata, Dobó Kata pedig hamarabb szerepelt a Játékszín produkciójában, mint hogy elkezdett volna dolgozni a filmen. Dobó Kata játszott is már Cooney-adaptációban, A miniszter félrelép-ben, és azt mondta, épp ez volt számára a bizonyíték, hogy a Kölcsönlakás-ból is lehet jó film:
Cooney egyszer már működött filmen.Hozzátette, hogy mindkét filmváltozat esetében alaposan át kellett írni a darabot.
A színdarabok a lehető legkevesebb helyszínnel dolgoznak. Persze ha elég fontos egy film mondanivalója, akkor működik egy helyszínen is, ilyen például Goda Krisztina filmje, a BÚÉK, de a nézők általában szeretik, ha egy film több helyszínes, mint egy színdarab.

Dobó KataFotó: Szabó Gábor - Origo

A színdarabot Búss Gábor Olivér dolgozta át, aki nemcsak az Üvegtigris írója, de a Játékszín Kölcsönlakás-produkciójának a dramaturgja is egyben. Egy közel 50 éve bemutatott angol darabot kellett korunkhoz és a magyar miliőhöz igazítania.
Nem volt könnyű dolga- mondta Dobó Kata.

A darab írásának az idején még nem volt mobiltelefon, ma viszont már bárhol bárkit utol lehet érni. Magyarországon az se lett volna hiteles, hogy az egyik karakter bejárónő, úgyhogy belőle lett a harmadik lánytestvér. Olivér sokat változtatott a darabon, az ő ötlete volt az is, hogy a főszereplő pár gyereket akarjon.

Dobó Kata egyfelől a bevett szokás szerint adaptált színdarabot: kivitte a történetet a színház falai közül, másfelől viszont felvállalta a projekt gyökereit. Amikor a főszereplő színészeket először látjuk a vásznon, belenéznek a kamerába és szinte biccentenek a közönségnek. Dobó Kata szerint az animációs főcímmel is az volt a célja, hogy
Játékosabbá és izgalmasabbá tegyük a történetet. Olyasvalamit akartunk, ami eltér a megszokottól.

Dobó KataFotó: Szabó Gábor - Origo

Ez a színészek kiválasztásában is megnyilvánult, elég arra gondolni, hogy Oroszlán Szonja prűd és karót nyelt meseírót játszik a filmben.
Régóta ismerem Szonját, láttam színpadon, és tudom, hogy remek színésznő, aki bármit el tud játszani. Viszont őt is beskatulyázták, mint engem. Buta szőkének. Meg akartam neki adni a lehetőséget, hogy bizonyítsa, hogy bármit el tud játszani.

A Játékszín darabjának színészei közül egyedül Klem Viktor tér vissza a filmben, és ő is más szerepben.
Mindenképpen fiatalítani akartunk. Balla Eszter és Haumann Máté párosa gyereket akar, és ha negyvenen felül vannak, akkor a nézőben felmerül a kérdés, hogy mire vártak eddig. Egy harmincas párnál viszont még belefér, hogy eddig a karrierjükkel voltak elfoglalva.
Ami a színdarabhoz való viszonyát illeti, az nem változott attól, hogy közben filmet rendezett belőle.

A darabot játszottam a film előkészületei alatt, a forgatás közben és most is. A film készítésénél segített, hogy kívülről-belülről ismerem a művet, de szét tudom választani a kettőt.

Első, rendezőként levezényelt forgatásáról azt mondta:
Élveztem az előkészületeket és a vágást is, de amikor a napokban megnéztem a werkfilmeket, akkor jöttem rá csak igazán, hogy a forgatáson érzem magam a legjobban, kamerákkal, lámpákkal, színészekkel és stábbal körülvéve. Szerintem ezért születtem. Minden problémám megszűnik, amikor forgatáson vagyok.

Dobó KataFotó: Szabó Gábor - Origo


Hogy mit vár a premiertől?
Az életem másfél éve erre a hétvégére van kihegyezve, de elégedett vagyok a filmmel, és remélem, hogy hasonló az ízlésem, mint a nézőké.
Ha választania kellene a magas nézőszámok és a jó kritikák közül, az előbbit szeretné jobban, a kritikáktól tart egy kicsit.
Persze az a legjobb, ha egy filmet a nézők és a kritikusok is szeretnek, de ez a film inkább a közönségnek készült. A nagyobb lapok kritikáit persze el fogom olvasni, mert ha egy kritika érvényes, akkor abból tudok tanulni.

A film Valentin-napon, február 14-én debütál a mozikban. Hogy jó randifilm-e egy megcsalások körül forgó történet, arra Dobó Kata azt mondta:
Ez egy vígjáték, amiben minden jó, ha a vége jó.
Elsősorban Klem Viktor és Martinovics Dorina párosának a kapcsolata billeg a filmben. Hogy mit csinálnak rosszul? A kérdésre, mi a film üzenete, mit tud belőle tanulni a néző, Dobó Kata azt mondta:
A szeretet a legfontosabb, de egy kapcsolatban tudni kell kompromisszumot is kötni.