Visszakozott a filmakadémia, mind a 24 Oscar-díjat a főműsoridőben adják át

2019.02.17. 17:00

Az amerikai filmvilág, számos filmsztár és neves alkotó tiltakozásának hatására az amerikai filmakadémia korábbi döntését visszavonva bejelentette, hogy nem ad át díjakat az Oscar-gálaműsor reklámszüneteiben, hanem a hagyományokhoz híven mind a 24 díját a műsor közvetítése alatt vehetik át a nyertesek.

A filmakadémia pénteki rövid közleménye szerint a tagságtól kapott visszajelzések miatt változtatták meg a korábbi döntést. Az összes Oscar-díjat vágás nélkül, hagyományos formában adjuk át - idézte a The Hollywood Reporter a testület üzenetét. A 91. Oscar-díjátadó gálát február 24-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. Az Oscar-show évek óta küzd a hanyatló nézőszámmal, idén ráadásul műsorvezető nélkül zajlik majd az est.

Illusztráció.Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Andrew H. Walker

A filmakadémia és a show producerei a nézettségen a műsor rövidítésével próbáltak volna lendíteni, mivel az tavaly is csaknem négyórás volt. Ezért született az a döntés, hogy négy kategória, az operatőr, a vágó, a kisjátékfilm, valamint a maszk és haj díjait a reklámszünetben adják át. A hétfői bejelentés azonban óriási ellenállásba ütközött a filmakadémia tagjai, és a négy kategória szakmai szervezetei részéről.Egyebek mellett levélben tiltakozott az Amerikai Operatőrök Társaságának (ACS) elnöke, Kees Van Oostrum, szerdán pedig egy nyílt levél szólította fel a filmakadémiát és a műsor producereit, Donna Gigliottit és Glenn Weisst, hogy vonják vissza a döntést. Ezt a levelet több mint kétszáz operatőr, 75 filmrendező, köztük Martin Scorsese, Alfonso Cuarón, Spike Lee, és 80 színész, köztük Bradley Copper, Glenn Close és Emma Stone , továbbá a filmakadémia számos producere, vágója és más ágazathoz tartozó tagja írta alá.
A gálaműsort Észak-Amerikában az ABC csatorna közvetíti, de világszerte több mint 200 országban látható majd. Magyarországon élőben a Moziverzum filmcsatornán követhetik a nézők hétfőre virradóra.