Az Oscar-díj legnagyobb mellélövései

Szigorúan bizalmas (Kim Basinger)
Vágólapra másolva!
Amióta csak létezik az amerikai filmakadémia elismerése, a szakma és a közvélemény egyaránt vitatja egy-egy alkotás díjazását, mondván, az adott film nem minősége, hanem politikai mondanivalója miatt kapott Oscart. Összegyűjtöttünk néhány szembetűnő példát, amikor az akadémia megkérdőjelezhető módon ítélte oda a filmvilág egyik legfontosabb díját.  
Vágólapra másolva!

Tommy Lee Jones

A veterán színészt 1994-ben díjazták a legjobb férfi mellékszereplői kategóriában, A szökevény című thrillerben nyújtott alakításáért. Aki látta a filmet, tudja, hogy egy feszült és pokolian izgalmas mozi, de Jones nem nyújt benne többet egyszerűen korrektnél. Persze senkinek nem lenne egy szava sem, ha a kategória gyenge lett volna, de erről szó nincs.

A szökevény (Tommy Lee Jones) Forrás: InterCom

Sőt, Jones a másik négy jelölt mellett talán a leggyengébb volt. Mégis olyan neveket győzött le, mint John Malkovich vagy Leonardo DiCaprio. Ami mégis a legmegdöbbentőbb, hogy azt a Ralph Fiennes-t hagyták hoppon miatta, aki a Schindler listájá-ban minden idők egyik legikonikusabb gonoszát hozta. Érthetetlen döntés és Jones is számos más filmjéért kaphatott volna díjat.

Kim Basinger

A meseszép színésznő is a 90-es években kapott Oscart, konkrétan 1998-ban, a Szigorúan bizalmas legjobb női mellékszereplőjeként. Szó se róla, emlékezetes szerepet hozott, de a legtöbbször csak sírnia és vonaglania kellett, néhány drámai pillanat mellett. Mellette szóljon, hogy abban az évben nem volt túl izmos ez a kategória, de még így is találni olyat, akinek sokkal jobban járt volna az aranyszobor.

Szigorúan bizalmas (Kim Basinger) Forrás: Intercom

Ő nem más, mint Julianne Moore, aki a Boogie Nights-ban képes volt egyszerre érzelmes, érzéki és harsány lenni. Könnyedén felért férfi kollégáihoz, ami Basingerről már nem mondható el, ugyanis a Szigorúan bizalmas-ban mind Russell Crowe, mind Guy Pierce, mind Kevin Spacey maradandóbbat alkotott.

Sandra Bullock

Napjaink egyik legnépszerűbb színésznője 2010-ben lett Oscar-díjas, A szív bajnokai női főszerepéért. Nála is hasonló a helyzet, mint Basinger esetében, azaz kifejezetten gyenge volt a kategória abban az évben, de még így is erősen megkérdőjelezhető az akadémia döntése. Carey Mulligan, Helen Mirren és Meryl Streep is a jelöltek közt voltak, Mulligan pedig meg is érdemelte volna az elismerést, de ő akkor még túlságosan fiatalnak bizonyult, így úgy vélték, bőven lesz még ideje megkapni a díjat. Lehet, de Bullock szentimentális alakítása minden volt, csak nem a legjobb abban az évben. Ha néhány évvel később, a Gravitáció-ért kapja meg, sokkal jogosabb lett volna, így inkább felejthető.

Bob Fosse
A legendás rendező és koreográfus a 70-es években élte virágkorát, és ekkor tűntették ki Oscar-díjjal is. A 1973-as gálán hatalmasat tarolt a Kabaré, szám szerint nyolc szobrot vihetett haza, köztük Fosse-t is elismerték a rendezésért. Ez eddig rendben is lenne, de nézzük meg jobban az évszámot. 1973-ban ugyebár az 1972-ben mozikba küldött alkotások versengnek, abban az évben pedig volt egy film, amit sokan minden idők legjobbjaként aposztrofálnak.

Kabaré (Liza Minnelli) Forrás: AFP

Ez nem más, mint A keresztapa, ami bár megnyerte a legjobb filmnek járó díjat, de Francis Ford Coppola a direktoroknál hoppon maradt, pont Fosse miatt. Nem kicsit bicskanyitogató döntés.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!