Egész estés videóklipek: a legjobb rockfilmek

2019.03.17. 21:59

Bohém Rapszódia (2018)

Nem maradhat ki egy ilyen összeállításból a legendás Queenről szóló film sem, noha a megítélése kifejezetten vegyes, és nem véletlenül. Sokan támadták, mert egy túlontúl is biztonságra utazó, erőtlen drámával operáló, gyáva produkció született egy olyan ikonról, akiben messze több volt annál, mint amit ezen alkotás bemutatott.

Rami Malek, mint Freddie Mercury a Bohemian Rhapsody-banForrás: AFP

Mégis vitathatatlan, hogy a Queen zenéje ma is kuriózum, és elviszi a hátán a cselekményt. Rami Malek parádés alakítást nyújt Freddy Mercuryként, a Live Aid-koncertbe pedig az is beleborzong, aki gyűlölte a filmet.

Heavy túra (2018)

A tavalyi év meglepően erősnek bizonyult a rock-, metálfilmek terén, ráadásul mind másmilyen stílusban készült. A finn Heavy túra egy totálisan zakkant vígjáték egy amatőr bandáról, akik elhíresztelik, hogy fellépnek egy fesztiválon, ám az egész egy hazugság, de a srácok mégis útra kelnek, hogy letegyék névjegyüket.

Heavy túraForrás: finnagora

Az összkép egyszerre kezeli teljesen normális és szerethető emberekként a metálosokat, és figurázza ki frappánsan a műfajt. Igazi bűnös élvezet, amin a szembeötlő hibái ellenére is piszok jól szórakozunk, miközben dübörög a szimfonikus posztapokaliptikus, rénszarvasdaráló, extrém harcos, pogány skandináv-félszigeti metál.

Detroit Rock City (1999)

Hasonlóan a Heavy túrá-hoz, ebben a filmben is egy koncertre akarnak eljutni a főhősök, csak itt nem fellépőként, hanem rajongóként. A fanatizmus tárgya pedig nem más, mint a legendás KISS. Bájosan egyszerű road movie-ba oltott vígjáték a Detroit Rock City, amivel mindenki tud azonosulni, aki lázadt már bármi ellen az életben. Igazi hangulatfilm, aminek lehet, hogy sok hibája van, de az atmoszférája, lazasága könnyedén kompenzál. A végén csak megérte a sok szenvedést (és kalandot), amikor élőben csápolhatunk kedvenceinkre.

Wayne világa (1992)

Kár tagadni, kultfilmről beszélünk, amely úgy ragadta meg a rock 'n roll életérzést, ahogy csak nagyon keveset tudták. A két hibbant főhős, a pincéjében felvett műsorával sztár lesz, így bekerülnek a celebek viszontagságos világába.

Wayne világa (Mike Myers és Dana Carvey)Forrás: AFP

Már csak az a kérdés, hogy a média bábjai lesznek, vagy képesek megtartani a saját stílusukat? Számos filmes utalás, a negyedik fal ledöntése és idézhető beszólások garmadája tette klasszikussá a Wayne világá-t, amiben olyan rocksztárok cameóznak, mint Meat Loaf vagy Alice Cooper. A vezetés közbeni Bohemian Rhapsody-ra pedig anno mindenki egy emberként rázta a fejét.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!