Egész estés videóklipek: a legjobb rockfilmek

2019.03.17. 21:59

Metallica – Through the Never (2013)

Sosem tartozott a nagy kedvenceim közé a Metallica, de az vitathatatlan tény, hogy a metáltörténelem egyik legnagyobb hatású bandájáról van szó, aminek legalább egy számát mindenki szereti. Legyen az a One, a Master of Puppets vagy akár a Nothing Else Matters, embere válogatja. A Through the Never lényegében egy koncertfilm, amire felhúztak egy fikciós cselekményszálat. A főhős az együttes egyik road-ja, akinek a koncert közben meg kell szereznie egy titokzatos táskát, ám a városban zavargások törnek ki.

Kár értelmet keresni ebben a szegmensben, ez itt 100%-ban a zenéről szól, és így is van rendjén. Másfél óra tömény Metallica, főleg fanoknak, de kétségtelenül élvezetes darab azoknak is, akik szimplán szeretik ezt a fajta zenét. Számunkra külön emlékezetessé teszi, hogy az operatőr Pados Gyula, a rendező pedig Antal Nimród, akik a bandához hasonlóan végtelenül profi munkát végeztek.

A turné (1984)

Rob Reiner munkája a maga nemében korszakalkotó mű. Egy áldokumentarista filmről van szó, melyben a Spinal tap nevű brit együttest követjük a rendezővel karöltve egy turné során. Kiválóan szemlélteti a sztársággal járó viszontagságokat, konfliktusokat és persze előnyöket, miközben zseniális humorral operál. Természetesen egy fiktív bandáról van szó, A turné azonban kultfilm lett, a Spinal tap pedig élőben is többször koncertezett, ami még szerethetőbbé teszi a legendájukat. A 80-as évek minden bája benne van, és bármikor újra lehet nézni, annyira szórakoztató agymenés.

Majdnem híres (2000)

Önálló filmként talán Cameron Crowe alkotása a legerőteljesebb a listán. Fantasztikusan kerek és koherens történet, amiben mindenki talál olyan karaktert vagy élethelyzetet, amivel tud azonosulni. A botcsinálta 15 éves újságíró-palánta Will (Patrick Fugit), egy feltörekvő rockbandával tart a turnéjuk során.

Majdnem híresForrás: AFP

Közben barátokra lel, megismeri a szerelmet és számos dolgot átértékel az életében. A zene varázsa, a rocksztárlét, a bulik világa mind tökéletesen átjönnek a Majdnem híres képeiből, ami könnyed és vicces coming of age műként, emberi drámaként és zenés produkcióként is tökéletesen megállja a helyét.

Előző
Következő