A Ruben Brandt, a gyűjtő animációs akció-thriller oroszországi premierjével veszi kezdetét szerda este az ötödik Cifra kortárs magyar filmfesztivál Moszkvában.

Az ikonikus Október Filmszíházban a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet által megrendezett fesztiválon Milorad Krstić díjnyertes animációs filmje mellett a héten bemutatják még Sándor Pál Vándorszínészek , Topolánszky Tamás Yvan Curtiz, Madarász István Egy szerelem gasztronómiája, valamint Antal Nimród A viszkis című alkotását is.
Amikor öt évvel ezelőtt elindítottuk a Cifra magyar filmfesztivált, az volt az elsőszámú célunk, hogy egy olyan filmfesztivált csináljunk, ahol az orosz közönség elsőként nézheti meg a legújabb magyar filmeket - nyilatkozott Hegyi Anita, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet igazgatója.

Ruben Brandt, a gyűjtőForrás: Mozinet

Elmondta, hogy amíg korábban Oroszországban korábban szinte mindenki csak Tarr Béla, Jancsó Miklós, Szabó István, Mészáros Márta, Huszárik Zoltán filmjeit emlegette, addig a Cifra fesztiválokon a néző egyebek között megismerkedhetett Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér, Herendi Gábor Kincsem, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, Nemes Jeles László Saul fia, Deák Kristóf Mindenki, valamint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásával. Fél évtized alatt több ezernyi érdeklődőnek 23 új magyar filmet mutattak be.
Az idei fesztivál a Magyar Filmunió és a Magyar Média Mecenatúra program együttműködésével, az MVM Group és a Richter Gedeon támogatásával valósul meg. A megnyitón rész vesz Hermina Roczkov producer és Ledényi Attila, az Art Market Budapest igazgatója.