Gyerekeknek szóló filmfesztivált rendeznek Budapesten

Vágólapra másolva!
Az egyetlen kifejezetten gyerekeknek szóló nemzetközi filmfesztivál Magyarországon, a Cinemira  április 12. és 14. között, az Akvárium Klubban várja a családokat. A nézők több mint 80 ország minőségi gyerekfilmjeit láthatják élőszereplős, animációs- és dokumentum műfajban. A vetítések mellett filmes, animációs, kaszkadőr, és smink foglalkozásokon próbálhatja ki magát a fiatal közönség. Felújított formában látható a Macskafogó, a Keménykalap és Krumpliorr és a Vízipók-Csodapók mozifilm is. 
Vágólapra másolva!

2. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál több mint 80 országból érkező gyerekfilmekkel, filmes, animációs, kaszkadőr workshopokkal várja a nagyközönséget. A fesztivál célja, hogy a gyerekközönség filmeken keresztül ismerje meg a világ különböző kulturáit. A szervezők közleménye szerint a Cinemira interkatív fesztivál, ahol a fiatal közönség nem csak nézőként, de aktív alkotóként is beavatást nyerhet a film- és animációs forgatás, a filmes smink és maszk készítés, vagy épp a kaszkadőrködés rejtelmeibe.

A filmezni vágyó gyerekközönség találkozhat kedvenc mesehőseinek magyarhangjaival, így Für Anikó (Fiona hercegnő), Mikó István (Micimackó) és Szalay Csongor (Andy a Toy story-ból) avatja be a gyerekeket a szinkronizálás titkaiba.

A filmszínésznek készülő gyerekek a legnagyobb hazai gyerek casting director, Steinhauser Andreától tanulhatják meg, hogyan készüljenek egy filmes szereplőválogatásra.

Forrás: Vízipók-Csodapók

A nagyközönség mellett a szervezők idén a filmes szakmát is megszólítják. A fesztivál célja, hogy felhívják a figyelmet a gyerek- és ifjúsági filmek fontosságára. Az elmúlt két évtizedben alig készült magyar mozifilm gyerekeknek, családoknak. A Cinemira ezért a nyitónapon egy filmes szakmai programot is szervez a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjával közösen. A mesterkurzuson Felix Vanginderhuysen (Az Európai Gyerekfilm Szövetség főtitkára) és Erik Tijman (a legnagyobb európai gyerekfilmfesztivál a Cinekid filmes- és televíziós vezetője) átfogó előadást tart az európai gyerekfilmek produkciós-, támogatási-, forgalmazási- és fesztiváloztatási lehetőségeiről. Az első Filmes+Író találkozón pedig, az elmúlt évek legnépszerűbb gyerekkönyveit mutatják be az írók a filmes és animációs alkotók, producerek számára, azzal a céllal, hogy a népszerű gyerek -és ifjúsági könyvekből filmek készüljenek.

A fesztiválon összesen 50 rövid gyerekfilm versenyez, amelyek a világ legkülönbözőbb országaiból érkeztek, így többek között kanadai, iráni, brazil, kínai, maláj, francia, amerikai és német gyerekfilmek is láthatóak lesznek. A versenyprogramban összesen 11 magyar rövidfilm, köztük M. Tóth Géza, Rófusz Ferenc, Szederkényi Bella, Gelley Bálint legújabb animációja került be. Idén először a Legjobb Magyar Gyerekfilm 500 000 forintos díját is kiosztják, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlott fel. A félmilliós díjról a Cinemira 7 tagú gyerekfilmes zsűrije dönt. A nemzetközi verseny a legjobb élőszereplős, animációs és dokumentum rövidfilmnek járó Aranymókus díjért megy, amelyekről szakmai zsűri dönt. A zsűritagok közt ott van Kerekes Vica színésznő, Patrovits Tamás animációs rendező, Zurbó Dorottya filmrendező, Haragonics Sára filmrendező és a két nemzetközi előadó Felix Vanginderhuysen, Erik Tijman is.

A fesztiválon régi kedvencekre is számíthat a közönség. Pénteken bagaméri ajándék fagyit nyalogatva nézhetik meg a Magyar Nemzeti Filmarchívum által digitálisan felújított Keménykalap és Krumpliorr című ifjúsági filmet. Szombaton a hivatalos mozipremiert megelőzően látható a Vízipók-Csodapók mozifilm felújított változata, amely a népszerű sorozat több epizódjának összevonásából született. Vasárnap szintén felújított formában látható Ternovszky Béla kultikus animációs filmje, a Macskafogó. A fesztivál idejére az Akvárium Klub kávézója Kölyök Film + Dizájn vásárrá alakul, ahol a látogatók filmplakátok, filmes ajándéktárgyak, gyerekkönyvek és profi filmes eszközök között böngészhetnek.