Eltemették Agnès Vardát, a francia új hullám egyik meghatározó filmrendezőjét a párizsi Montparnasse temetőben.

Az amerikai filmakadémia által életmű-Oscarral jutalmazott rendezőt 1990-ben meghalt férje, Jacques Demy mellé helyezték örök nyugalomra kedden. A temetésen jelen volt a filmipar számos jelentős képviselője, köztük Catherine Deneuve színésznő is.
Varda az elmúlt hétben, rákbetegségben halt meg, 90 évesen.A szertartás előtti búcsúztatáson a Cinématheque française francia filmintézetben mintegy 650-en, a kulturális szféra képviselői és Varda hozzátartozói gyűltek össze. Beszédet mondott mások mellett Franck Riester francia kulturális miniszter, aki a rendezőt különleges nőként jellemezte, aki egy egész generációt inspirált.

Agnés VardaForrás: MTI/EPA/Adam Berry

Varda a francia új hullám egyetlen női képviselője volt. A hatvanas évek óta több mint 50 filmet forgatott, melyekben gyakran keveredett a fikció és a dokumentumfilm műfaja.
Gazdag életművében olyan filmek szerepelnek, mint a Cléo 5-től 7-ig, a Sem fedél, sem törvény, amelyért 1985-ben Arany Oroszlán-díjat nyert Velencében, A nantes-i Jacquot című 1991-es film, amelyben férjének állított emléket és a tavaly Oscar-díjra jelölt Arcélek, útszélek című dokumentumfilm.Varda alkotta meg a "cinécriture" (filmírás) kifejezést, amellyel saját filmnyelvét határozta meg. Számára a filmezés alapvető szerepei nem váltak el egymástól.

A kompozíció, a mozdulatok, a nézőpont, a felvétel ritmusa és a vágás is úgy született, úgy lett kitalálva, mint ahogy egy író szavai születnek - magyarázta 2003-ban.

2015-ben a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-életműdíjjal tüntették ki. Varda élete végéig dolgozott, 2018-ban került a mozikba az Arcélek, útszélek című dokumentumfilmje, amelyet a nála fél évszázaddal fiatalabb fotós és street artist JR társaságában készített, és amelyet tavaly a legjobb dokumentumfilm kategóriában Oscarra is jelöltek, Cannes-ban pedig elnyerte a kategória fődíját.