Ítélet született Geoffrey Rush rágalmazási perében

2019.04.11. 16:14

Geoffrey Rush ausztrál színész csütörtökön rágalmazási pert nyert egy ausztrál lap ellen. A bíróság egyelőre 850 ezer ausztrál dollár (173 millió forint) kártérítést ítélt meg neki - írja a BBC hírportálja.

Az Oscar-díjas színészről 2017 decemberében jelent meg a sydney-i Daily Telegraph újságban egy cikk, amely azt állította, hogy 2015-ben a Sydney-i Színházi Társulat Lear király-előadásának idején helytelen szexuális magatartást tanúsított Eryn Jean Norvill színésznővel szemben. Rush azonnal tagadta a gyanúsítást. A színész beperelte a lapot rágalmazásért, mert mint keresetében írta, a cikk perverz szexuális ragadozóként állította be.

Geoffrey RushForrás: Getty Images


A szövetségi bíróság döntése értelmében a News Corp. médiavállalat ausztrál részlege és Jonathon Moran újságíró cikksorozata nem támasztotta alá kellőképpen a 67 éves színész elleni vádak igaz voltát. A bíróság döntése szerint Geoffrey Rush további kártérítésre is jogosult, amelynek összegét később határozzák meg.

Ez minden szempontból a teljesen meggondolatlan, szenzációhajhász újságírás legrosszabb példája volt - húzta alá Michael Wigney bíró, megjegyezve, hogy az Eryn Norvill által szolgáltatott bizonyítékok "ellentmondásosak" voltak.

A News Corp. egyelőre nem reagált a sydney-i bíróság döntésére. Rush eredetileg 25 millió ausztrál dollár kártérítést követelt, mert - mint korábban fogalmazott - a karrierjét "helyrehozhatatlanul megtépázták" az újságban megjelent állítások. Rush 1997-ben kapta meg a legjobb színész Oscar-díját a Ragyogj! című filmért, és további három Oscar-jelölése is van. Sokan A Karib-tenger kalózai című népszerű mozis sorozat Barbossa kapitányaként ismerik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK