Nem Tolkien családja áll az érkező életrajzi film mögött

Vágólapra másolva!
J.R.R. Tolkien hagyatékának kezelői teljes mértékben elzárkóznak a modern fantasy atyjaként emlegetett íróról szóló új életrajzi filmtől, amelyet "se nem hagytak jóvá, se nem engedélyeztek és semmilyen szinten nem vettek részt az elkészítésében".
Vágólapra másolva!

A finn Dome Karukoski rendezte Tolkien című film, amely májusban érkezik az észak-amerikai mozikba, azokat az éveket mutatja be, amikor az árván maradt Tolkien barátokra, szerelemre és művészi inspirációra lel egy csapatnyi kiközösített fiatal körében az iskolában.

A Nicholas Hoult és Lily Collins főszereplésével készült film elmeséli Tolkien (1892-1973) első világháborús élményeit.

Az írót 1916 közepén a francia frontra vezényelték, részt vett a somme-i csatában, majd kórházba került. A betegágyon kezdte írni meséit, a megalkotott új nyelveihez történeteket talált ki.

tisztázni szeretnék, hogy a film elkészítését nem hagyták jóvá, nem engedélyezték vagy vettek részt benne, továbbá

A hagyaték szóvivője a The Guardian című brit napilap online kiadásának elmondta, hogy a közleménnyel csupán tisztázni akarták a filmmel kapcsolatos álláspontjukat és nem egy jövőbeli jogi lépés előfutárának szánták.

Tolkien hagyatékának kezelői féltve óvják az író örökségét.

2011-ben jogi lépéseket tettek egy regény miatt, amelyben Tolkien az egyik főszereplő, 2012-ben pedig A Gyűrűk Ura karaktereit felhasználó szerencsejátékok miatt indítottak pert.