MeToo: Az amerikai filmakadémia reagált Roman Polanski keresetére

Roman Polanski a 2014-es cannes-i filmfesztiválon
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kiáll korábbi döntése mellett Roman Polanski kizárását illetően - jelentette be keddi közleményében az Oscar-díjat odaítélő testület, reagálva a francia-lengyel filmrendező által néhány nappal ezelőtt benyújtott keresetre, amely szerint nem volt tisztességes a filmakadémia tavaly májusi eljárása.
Vágólapra másolva!

- fogalmazott az akadémia, hangsúlyozva, hogy nem változtat korábbi döntésén - írja a Variety című filmes portál.

A testület igazgatósága tavaly májusban döntött a szexuális erőszakban bűnösnek talált tagjai, Bill Cosby komikus és Roman Polanski kizárásáról.

A 81 éves Cosbyt nem sokkal korábban találta bűnösnek egy bíróság gyógyszerekkel elkábítás és nemi erőszak vádjában, a televíziós sorozatok első fekete sztárját börtönbüntetésre ítélték. Polanski már korábban elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból.

Roman Polanski a 2014-es cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP/Valery Hache


A 85 éves Polanski Kalifornia államban múlt héten benyújtott keresete szerint a testület nem a protokoll szerint járt el, amikor majdnem egy évvel ezelőtt kizárta soraiból. Az Oscar-díjas filmkészítő kizárásának visszavonását, valamint a kereset benyújtásával járó összes költségének fedezését kéri az akadémiától.

- mondta el múlt pénteken a Varietynek Polanski ügyvédje, Harland Braun, aki már 2018-ban jelezte a filmakadémia elnökének írt levelében, hogy Polanski kész jogi lépéseket tenni az ügyben. Az akadémiai tagság felfüggesztéséről vagy a kizárásról való döntéshez az illetékes 54 tagú bizottság kétharmados szavazattöbbségére van szükség. A filmakadémia szóvivője nem nyilatkozott arról, hogy a testület miként fogja kezelni a rendező keresetét.

Polanski 2003-ban A zongorista című filmjéért kapta meg az Oscar-díjat, ám a díjátadón, amelynek közönsége felállva tapsolta meg győzelmét, nem lehetett jelen, mert a hetvenes évek óta elfogatóparancs van ellene érvényben az Egyesült Államokban. A rendező számos alkalommal kérte ügye felülvizsgálatát, egykori áldozata is többször leszögezte, hogy nem szeretné Polanski elítélését és támogatta az ügy lezárását.