Német legenda kapja az Európai Filmakadémia életműdíját

Opening Documentary Film Festival Arts, Culture and Entertainment cinema Festivals FILM Dokfilmfestival
29 October 2018, Saxony, Leipzig: German director Werner Herzog standing in the CineStar cinema on the occasion of the opening of the 61st documentary film festival DOK Leipzig. The motto of the event will be "Demand the impossible!" and 306 films from 50 countries will be shown from 29 October to 04 November 2018. Photo: Sebastian Kahnert/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Egyedülálló munkássága elismeréseként 2019-ben Werner Herzog kapja az Európai Filmakadémia (EFA) életműdíját. A rendező a 32. Európai Filmdíj-gála díszvendége lesz december 7-én Berlinben
Vágólapra másolva!

Herzog 1942-ben Münchenben született és a bajor hegyvidék egy eldugott völgyében nőtt fel, 11 éves koráig a film és mozi létezéséről sem tudott. 15 évesen viszont már filmterveken dolgozott, és támogatók hiányában a középiskola utolsó éveiben hegesztőként dolgozott egy acélgyár éjszakai műszakában. Utazásait gyalog tette meg.

- olvasható az EFA közleményében.

Werner Herzog Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert


Werner Herzog több mint 70 filmet készített, producerként, íróként és rendezőként. 1968-ban Lebenszeichen című első filmjével díjat nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint megkapta a Német Filmdíjakon a legjobb alkotásnak járó elismerést is.

Legismertebb filmjei egy részében Klaus Kinski játszotta a főszerepet, ezek között volt 1972-ben az Aguirre, Isten haragja; 1979-ben a Nosferatu, az éjszaka fantomja című horrorfilm; valamint 1982-ben a Fitzcarraldo című kalanddráma, amelyért legjobb rendezői díjat kapott Cannes-ban.


A színész és rendező közötti, gyakran nehéz kapcsolatot mutatta be Herzog 1999-es Legkedvesebb ellenségem című dokumentumfilmje, amelyért EFA jelölést kapott.

Lenyűgöző karrierje során olyan filmeket készített mint a Tanórák a sötétben (1992), A kis Dieter repülni akar (1997), A legyőzhetetlen (2001), A grizzlyember (2005), A találkozások a világ végén (2009) és A mocskos zaru - New Orleans utcáin (2009).

Herzog színészként is dolgozott, legfontosabb szerepeiben az apát alakította Harmony Korine Julien Donkey-Boy című kísérleti drámájában (1999), valamint a bűnöző lángészt a Jack Reacher című 2012-es akciófilmben.

- írja a közlemény.