Hollywood Reporter: Magyarország az egyik legjobb forgatási helyszín

Ryan Gosling és Denis Villeneuve a Szárnyas fejvadász 2049 forgatásán
Vágólapra másolva!
Az olajozottan működő, kedvező magyar filmtámogatási rendszer továbbra is nagyon vonzó a külföldi produkciók számára – állapította meg a legfontosabb amerikai filmes orgánum, a The Hollywood Reporter a közép- és kelet-európai térség filmgyártásával foglalkozó cikkében, amely a cannes-i filmfesztiválra jelent meg.
Vágólapra másolva!

A hollywoodi szaklap beszámolója szerint Közép- és Kelet-Európában nagyot változott a helyzet a nemzetközi produkciók megnyeréséért folyó versengésben. Míg korábban a legolcsóbb ajánlat döntötte el a versenyt, manapság a térség országai a magas színvonalú produkciós szolgáltatásokkal, okos pénzügyi kezdeményezésekkel vonzzák a külföldi produkciókat Budapestre, Varsóba, Zágrábba vagy Tallinnba. A lap emlékeztetett arra, hogy Csehország, Lengyelország és Észtország a magyar példát követve szintén adókedvezményeket vezetett be a külföldi produkciók számára, és úgy fejlesztették filmpromóciós szervezeteiket, hogy a forgatás a területeiken olajozottan folyhasson.

A stratégia nyilvánvalóan bevált, ezt bizonyítja, hogy a nagy filmes produkciók, mint a Pókember: Idegenben, a Terminátor: Sötét végzet vagy Denis Villeneuve Dűne-felújítása, valamint a Netflix, az Amazon és az HBO sorozatai is a régiót választják.

Ryan Gosling és Denis Villeneuve a Szárnyas fejvadász 2049 budapesti forgatásán Forrás: InterCom

A térség országai pedig immár nemcsak csábító kezdeményezéseiket, hanem egyedi vonzerejüket, történelmi, kulturális és földrajzi jellegzetességeiket is latba vetik a külföldi produkciók megnyerésére.

A The Hollywood Reporter a világ egyik legforgalmasabb forgatási helyszínének bemutatását Magyarországgal kezdte.

Mint a lap felidézte,

amely képes a nagy költségvetésű produkciók megnyerésére, mint a Robin Hood: Origins, a Dűne vagy az új Terminátor, és olyan hazai sikereket is szállít, mint Nemes László Oscar-díjas filmje, a Saul fia.
A lap szerint 2016 óta a produkciós költések elérik az évi 400 millió dollárt (117 milliárd forintot) Magyarországon.

– idézte Havas Ágnest a szaklap, amelynek nyilatkozva a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője azt is kiemelte, hogy Magyarország a közelmúltban 25 százalékról 30 százalékra emelte a produkciók filmszakmai közvetett támogatását, ami nagy vonzerő a produkciók számára.

A lap megjegyezte, hogy a Magyarország által nyújtott produkciós kedvezmények néhány szomszédos országgal szemben rendkívül rugalmasak és producerbarátok.

Lehetővé teszik, hogy a visszatérítésre jogosult kiadások akár 20 százalékát az országon kívül költsék el. Miközben Magyarország már megalapozta hírnevét nagy hollywoodi produkciók helyszíneként, az ország a művészfilmeket, a helyi alkotókat és koprodukciókat is támogatja. A lap részletesen beszámolt a magyarországi filmstúdiók, köztük a Korda Filmstúdió kapacitásáról, és a legutóbb az országban forgatott nagy külföldi produkciók közül is többet felsorolt.