Krzysztof Zanussi klasszikusán keresztül keresik az értelmiség szerepét a társadalomban

Védőszínek (Zbigniew Zapasiewicz)
Vágólapra másolva!
A Faludi Ferenc Akadémia a jezsuita rend felnőttképzési intézete, mely 1994 óta a hit, a kultúra-kommunikáció, valamint a társadalmi igazságosság területén folytat tudományos és evangelizációs tevékenységet. Vászonkrisztus elnevezésű programsorozatukban május 21-én, a Párbeszéd Házában (a jezsuiták budapesti lelkiségi és kulturális központja) Krzysztof Zanussi 1977-es klasszikusát, a Védőszínek-et vetítik. A vetítés után Makláry Ákos görögkatolikus pap, a KÉSz elnöke, valamint az esemény házigazdái, Lázár Kovács Ákos médiakutató és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója beszélgetnek az értelmiség szerepéről és feladatáról a társadalomban.
Vágólapra másolva!

A Védőszínek valóságos morális provokáció volt a maga idejében, és most is az. Az egyetemi nyelvésztáborban kibontakozó "szellemi párbaj" voltaképp annak dilemmáját járja körül, mit kellene értenünk társadalmi alkalmazkodáson. Zanussi filmjének címe arra a jelenségre utal, amellyel a növények és az állatok alkalmazkodnak környezetükhöz - központi kérdése ennek megfelelően az: lehet-e és miként választani az alkalmazkodó "racionalitás" és az erkölcsi elvek "idealizmusa" között.

Védőszínek (Zbigniew Zapasiewicz) Forrás: Filmoteka Narodowa/Prawa autorskie posiada: Filmoteka Narodowa/Troszczynski Jerzy

A filmet 1978-ban mutatták be Magyarországon, most a Faludi Ferenc Akadémia programjában ismét látható, május 21-én 18:00 órakor a Párbeszéd Háza konferenciatermében (1085 Budapest Horánszky utca 20.).

A vetítés után Makláry Ákos görögkatolikus pap, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökével Lázár Kovács Ákos médiakutató és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója beszélget az értelmiség és a társadalom viszonyáról.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.