Cannes: 53 év után folytatódott egy Oscar-díjas szerelmesfilm - fotó

LELOUCH, Claude
Claude Lelouch francia rendező és Anouk Aimée francia színésznő
Vágólapra másolva!
Több mint fél évszázaddal az Egy férfi és egy nő cannes-i bemutatója után Claude Lelouch rendező az eredeti alkotásban szereplő színészekkel, Jean-Louis Trintignant-nal és Anouk Aimée-vel együtt készítette és mutatta be a legendás alkotás újabb folytatását a 72. cannes-i fesztiválon.
Vágólapra másolva!

Claude Lelouch már 1986-ban leforgatta a film első folytatását Egy férfi és egy nő: 20 évvel később címmel, amelyet szintén Cannes-ban mutattak be versenyen kívül, ugyancsak Jean-Louis Trintignant-nal és Anouk Aimée-vel a főszerepben.

Claude Lelouch francia rendező és Anouk Aimée francia színésznő Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier


A szombat esti díszbemutatón a közönség az 1966-os film világhírű főcímdalát dúdolva fogadta a Les Plus belles années d'une vie (Egy élet legszebb évei) című folytatás alkotógárdáját. A filmet - amelyet hosszú tapssal jutalmazott a közönség - versenyen kívül vetítették a fesztiválon.

- mondta remegő hangon a 81 éves rendező a tapsvihart követően.

- tette hozzá.

Claude Lelouch a 87 éves Anouk Aimée-vel vonult fel a bemutató előtt a fesztiválpalota vörös szőnyegén, a 88 éves, nagyon beteg Jean-Louis Trintignant a lépcső tetején csatlakozott hozzájuk.

Trintignant 2012-ben, 14 éves szünet után tért vissza a filmezéshez, ő játszotta el Michael Haneke Szerelem című filmjének főszerepét, amelyet az osztrák rendező kifejezetten neki írt.

A színész egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy prosztatarákkal küzd és nem kíván többé kamerák elé állni, mert úgy érzi, már nem bírja fizikailag a megterhelést. Lelouch felkérése azonban visszautasíthatatlan volt számára, és mégis belevágott egy utolsó filmbe.

A bemutatóra eljött az 1966-al alkotás két gyerekszínésze, Antoine Sire és Souad Amidou is, akik megjelennek a folytatásban is, valamint a filmben szintén feltűnő Monica Bellucci és Marianne Denicourt színésznők.


A folytatást is az észak-franciaországi tengerparton, Deauville-ben forgatták, ahol az 1966-ban felvett, cannes-i Arany Pálmát, valamint két Oscart - a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb eredeti forgatókönyv díját - is elnyerő Egy férfi és egy nő készült. Az egykori film sztárjai ismét a két özvegyet alakítják, akik egykor egymásba szerettek és 53 év után ismét találkoznak. A Jean-Louis Trintignant által alakított volt autóversenyező egy idősek otthonában él, demenciában szenved, de "élete legszebb emlékére" még mindig emlékszik s újra találkozik vele Normandiában.

Az alig tíz nap alatt forgatott, nosztalgikus hangvételű film zenéjét most is - az időközben 2018 decemberében elhunyt - Francis Lai komponálta Calogero énekessel együtt.

Antoine Sire francia színész, Claude Lelouch francia rendező és Calogero francia énekes Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier


- hangsúlyozta a rendező Cannes-ban.