Meghalt Udvardy Anna, az Oscar-díjas Mindenki producere

Salma Hayek, Deák Kristóf, Udvardy Anna és David Oyelowo a 89. Oscar-gálán
Salma Hayek, Deák Kristóf, Udvardy Anna és David Oyelowo a 89. Oscar-gálán
Vágólapra másolva!
A legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájában Oscar-díjat kapott Mindenki producere régóta nagyon beteg volt, május 23-án, csütörtök este halt meg.
Vágólapra másolva!

Deák Kristóf rendezését 2017-ben díjazták, ebben a kategóriában a díjat a rendező és a producer kapja meg. Ekkor sorozatban másodjára kapott Oscar-díjat magyar film, egy évvel a Saul Fia után. A díjat Salma Hayek és David Oyelowo jelentette be és adta át Deáknak és Udvardy Annának. A Mindenki volt az első magyar élő szereplős kisfilm, amely jelölésig jutott a kategóriájában, és végül meg is nyerte a díjat.

Udvardy halálhírét a fia jelentette be édesanyja Facebook-oldalán.

Azt írja,

szakmai szempontból, rengeteg munkával olyan magasságokra tört, amelyet el sem tudott képzelni. 50 évet töltött el a filmszakmában, ami az élete volt. Voltak örömteli időszakok, és nagy csalódások is, még ha sok ember nem is akart tudomást venni a sikereiről, édesanyám a mai napig az egyetlen Oscar-díjas producer, egyike annak a 9 nőnek, akik elnyerték a szobrot 2017-ben. A támogatók rengeteg erőt adtak neki, a rák viszont még a mai napig rengeteg ember halálát okozza."

Salma Hayek, Deák Kristóf, Udvardy Anna és David Oyelowo a 89. Oscar-gálán Forrás: AFP/2017 Getty Images/Frazer Harrison

Az Oscar-díjas Udvardy Anna a tavalyi díjátadó után az alábbi sorokkal emlékezett a 2017-es gálára a Facebook-oldalán:

"Egy csoda volt amikor a kezembe adták a díjat és ami utána a háttérben zajlott. Ott álltam, kezembe a díjjal, világsztárok körülöttem, a rengeteg fotós. Kristóf szavai: - Nézz bele a kamerába. De melyikbe, hiszen rengeteg kamera szegeződik ránk. Kristóf válasza - Mindbe.

Mai napig nem tudom elhinni, hogy ez velem történt meg."

Az 1949-ben született Udvardy Anna utolsó munkája producerként Deák Kristóf 2018-as rövidfilmje, A legjobb játék volt.