Véget ért a 72. cannes-i filmfesztivál díjátadója. A legjobb film a dél-koreai rendező Bong Dzsun Ho Élősködők című komikus thrillere nyerte. A legjobb színész Antonio Banderas lett.

Alejando Gonzalez Inarritu négyszeres Oscar-díjas filmrendező vezette zsűri átadta az egyik legfontosabb díjat: a legjobb női alakítás díját Emily Beecham brit színésznő kapta, a Little Joe című filmért.

A legjobb forgatókönyv díját Céline Sciamma nyerte, A lángoló fiatal lány portréja című francia filmért.

A legjobb rendező díját a kétszeres cannes-i Arany Pálma-győztes Dardenne-fivérek kapták, egy fiatal, radikálissá vált muszlimról szóló filmjükért, a címe A fiatal Ahmed.

A zsűri díját kapta - megosztva - Ladj Ly A nyomorultak és Kleber Mendonca Filho és Juliano Dornelles a Bacurau című filmért. A nyomorultak a francia elővárosok nyomorúságában játszódó film, a Bacurau pedig brazil társadalmi dráma.

A legjobb férfialakítást díját a nagy spanyol színész, Antonio Banderas kapta, Pedro Almodovar új filmjének a főszerepéért. A Fájdalom és dicsőség című filmet már vetítik a magyar mozik.

A zsűri nagydíját az Atlantique című film nyerte, a rendező a francia-szenegáli Mati Diop.

Az Arany Pálmát a dél-koreai Élősködők kapta, a rendező Bong Dzsun Ho.

A díját a zsűri elnöke és Catherine Deneuve adta át. 

Bong Dzsun Ho és Catherine DeneuveForrás: AFP/Christophe Simon

Két, sokat által esélyesnek tartott és nagyra tartott alkotás, két korábbi Arany Pálma-győztes, Quentin Tarantino és Terrence Mallick új filmje tehát nem kapott díjat a hivatalos zsűritől (Mallick alkotása elnyerte az ökumenikus zsűri, azaz a keresztény újságírók és filmesek elismerését, valamint a François Chalais-díjat).