A dél-koreai film nyerte az Arany Pálmát, Antonio Banderas a legjobb színész Cannes-ban

film TOPSHOTS Horizontal
South Korean director Bong Joon-Ho (L) delivers a speech on stage next to French actress Catherine Deneuve after he was awarded with the Palme d'Or for the film "Parasite (Gisaengchung)" on May 25, 2019 during the closing ceremony of the 72nd edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)
Vágólapra másolva!
Véget ért a 72. cannes-i filmfesztivál díjátadója. A legjobb film a dél-koreai rendező Bong Dzsun Ho Élősködők című komikus thrillere nyerte. A legjobb színész Antonio Banderas lett.
Vágólapra másolva!

Alejando Gonzalez Inarritu négyszeres Oscar-díjas filmrendező vezette zsűri átadta az egyik legfontosabb díjat: a legjobb női alakítás díját Emily Beecham brit színésznő kapta, a Little Joe című filmért.

A legjobb forgatókönyv díját Céline Sciamma nyerte, A lángoló fiatal lány portréja című francia filmért.

A legjobb rendező díját a kétszeres cannes-i Arany Pálma-győztes Dardenne-fivérek kapták, egy fiatal, radikálissá vált muszlimról szóló filmjükért, a címe A fiatal Ahmed.

A zsűri díját kapta - megosztva - Ladj Ly A nyomorultak és Kleber Mendonca Filho és Juliano Dornelles a Bacurau című filmért. A nyomorultak a francia elővárosok nyomorúságában játszódó film, a Bacurau pedig brazil társadalmi dráma.

A legjobb férfialakítást díját a nagy spanyol színész, Antonio Banderas kapta,

Pedro Almodovar új filmjének a főszerepéért. A Fájdalom és dicsőség című filmet már vetítik a magyar mozik.

A zsűri nagydíját az Atlantique című film nyerte, a rendező a francia-szenegáli Mati Diop.

Az Arany Pálmát a dél-koreai Élősködők kapta, a rendező Bong Dzsun Ho.

A díját a zsűri elnöke és Catherine Deneuve adta át.

Bong Dzsun Ho és Catherine Deneuve Forrás: AFP/Christophe Simon

Két, sokat által esélyesnek tartott és nagyra tartott alkotás, két korábbi Arany Pálma-győztes, Quentin Tarantino és Terrence Mallick új filmje tehát nem kapott díjat a hivatalos zsűritől (Mallick alkotása elnyerte az ökumenikus zsűri, azaz a keresztény újságírók és filmesek elismerését, valamint a François Chalais-díjat).