Az a keserédes, bűnös érzés – A legjobb bosszúfilmek

2019.05.27. 16:33

Megszámlálhatatlan alkotás készült a bosszú témájában, s bár  rengeteg az egy kaptafára épülő darab, a tematikai alműfaj még mindig képes megújulni és újat mondani. 

10: Bosszúvágy (1974)

Régi vágású, botegyszerű stílusgyakorlat Charles Bronsonnal, aminek folytatásai már inkább agyatlan és öncélú művek, az „egyszemélyes hadsereg" elvet követve. Ennek ellenére az első részben még megvan az érzelmi töltet, amitől a néző is egyetért a fegyvert ragadó átlagpolgárral. Természetesen az önbíráskodás sosem a helyes út, de az igazságszolgáltatás tehetetlensége ehhez hasonló elkeseredett döntésekre készteti az ártatlanokat. Az már a film külön pikantériája, hogy konkrét bosszú nincs is a filmben, a célpont itt maga a bűnözés.

9: I Saw the Devil (2010)

Dél-Korea dúskál az érzelmes és kíméletlen bosszúsztorikban, az I Saw the Devil pedig a műfajon belül is az egyik legerőteljesebb film. A titkosszolgálatos Kim feleségét megöli egy sorozatgyilkos, a férfi pedig ördögi macska-egér játékba kezd az elkövetővel. Kőkemény, nyomasztó, olykor kendőzetlenül brutális. Jellemfejlődés helyett csak a romlást látjuk, ebben a párharcban nincs győztes, mindkét fél elveszt mindent, a szeretet helyét átvette a gyűlölet és a beteges düh. Gyomorbavágó élmény, ami után nincs feloldozás, csak a tátongó üresség.

8: A holló (1994)

Alex Proyas klasszikusát valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Egyszerre gyönyörűen fájdalmas és kíméletlenül nyers alkotás. Ha Brandon Lee nem vesztette volna életét a forgatáson, akkor is kultfilm lenne, így, e tragikus apropó okán még erőteljesebb és szívszorítóbb élmény, 25 év távlatából is. 

A hollóForrás: InterCom

7: Dead Man's Shoes (2004)

Shane Meadows méltatlanul alulértékelt művében egy leszerelt katona sorsát követjük, akinek szellemileg sérült öccsét a helyi kisváros piti bűnözői folyamatosan bántalmazzák. Mint kiderül, ez cseppet sem jó húzás, ugyanis a félelmet nem ismerő, érzelemmentes és vérszomjas férfit nem érdekli a lebukás, ő bosszút esküszik egyszer s mindenkorra. A tipikusan brit thrillerekre jellemző ridegség árad minden egyes képkockájából, ami hatásos és szikár alkotássá teszi. A kiszámítható fordulat ellenére is eléri a célját és sokáig az emberrel marad a megtekintés után.

6: Cape Fear – A rettegés foka (1991)

Az 1962-es eredeti is okkal szerepelhetne a felsorolásban, Martin Scorsese feldolgozása azonban egy tényező miatt mindenképp emlékezetesebb - ez nem más, mint Robert De Niro. Nincs is rosszabb egy bosszúra éhes volt fegyencnél, De Niro Max Cady-je pedig pont ilyen. Nem szokott kertelni, mellébeszélni és most sem áll szándékában, ezért pokollá teszi az ügyvédje életét, amiért az nem segített neki egykoron. Gonosz játékot űz vele, amiből csak egyikük kerülhet ki élve. Külön emlékezetes, hogy az eredeti mű két főszereplője, Gregory Peck és Robert Mitchum is feltűnik egy-egy kisebb szerepben, ráadásul eredeti szerepüktől eltérő oldalon.

A cikk a következő oldalon folytatódik!

Előző
  • 1
  • 2
Következő