A firenzei dómban kedden vesznek végső búcsút Franco Zeffirellitől

Franco Zeffirelli
Vágólapra másolva!
Szülővárosában, Firenzében kedden tartják a 96 éves korában elhunyt Franco Zeffirelli olasz filmrendező gyászszertatását. A firenzei dómban Giuseppe Betori, a város érseke mutat be misét - közölték vasárnap Zeffirelli hozzátartozói.
Vágólapra másolva!

A szombaton elhunyt világhírű rendező koporsóját hétfőn fogják felravatalozni a Palazzo Vecchio híres Ötszázak termében, ahová több ezer embert várnak.

- mondta a város polgármestere.

Dario Nardella keddre gyásznapot hirdetett a toszkán városban. Zeffirellit a város főtemetőjében, a Porte Stanéban helyezik örök nyugalomra.

Zeffirelli halálhíre nagy visszhangot váltott ki szülővárosában, Firenzében, de a film és kultúra világában is, amelynek meghatározó alakja volt.

- írta Twitter-üzenetében Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

- írta Dario Nardella, a toszkánai város polgármestere.

Alberto Bonisoli olasz kulturális miniszter "korunk géniuszának" nevezte a művészt, akit az egész kulturális és filmvilág gyászol. "Ciao Maestro" - olvasható nemes egyszerűséggel megfogalmazott búcsú a Zeffirelli Alapítvány honlapjának főoldalán.

Halálhírének bejelentése óta az egész világ médiája tisztelgett a legendás rendező előtt.

Franco Zeffirelli szombaton hunyt el római Appia Anticán álló házában, fogadott fiai, Pippi és Luciano, egy orvos és a San Tarcisio templom lelkésze voltak mellette. A művész, aki hosszú ideje tüdőgyulladásban szenvedett, már egy héttel korábban felvette a halotti szentségeket - írta az olasz média a családra hivatkozva.

Franco Zeffirelli, aki nagyon ragaszkodott a szülővárosához, 1966-ban a várost sújtó és számos művészeti értékét megrongáló árvíz után dokumentumfilmet forgatott Per Firenze (Firenzéért) címmel.A film segítségével, amelynek a narrátora Richard Burton amerikai filmszínész volt, 20 millió dolláros támogatást sikerült összegyűjteni a helyreállítási és újjáépítési munkákhoz.


A rendező Firenze óvárosába költöztette az alapítványát, amelynek az volt a célja, hogy minél több ember számára elérhetővé tegye az életművét. A 4000 négyzetméteres barokk épületben, amelyet a város ajándékozott a művésznek 92. születésnapja alkalmából, megszámlálhatatlan gyűjtemény található: vázlatok ezrei, operadíszletek pompázatos díszleteinek modellje, a hosszú életpályája alatt forgatott mintegy húsz film plakátjai. Zeffirelli a filmek mellett több mint harminc színdarabot és operát rendezett.

Az alapítvány értékes könyvtárában több mint tízezer művészeti, történelmi, irodalmi és színházi témákkal foglalkozó kötetet őriznek.

Zeffirelli az egyetlen olasz, aki a brit uralkodó nemesi rangra emelt William Shakespeare műveinek megfilmesítéséért.

Négy Oscar-díj jelölést kapott a Rómeó és Júlia című filmjéért, amely elnyerte a legjobb operatőrnek és a legjobb jelmeznek járó aranyszobrot.

Kilencvenhat évesen még egy Rigoletto-előadás rendezésére készült, amelynek a bemutatóját 2020. szeptember 18-ére tervezték az Ománi Szultánság maszkati Királyi Operaházában.