5: Rama – Iko Uwais (A rajtaütés)

A modern akciófilmek egyik legnagyobb zászlóshajója lett Indonézia, köszönhetően elsősorban A rajtaütés filmeknek. A botegyszerű, mégis fantasztikus első rész és a jóval komplexebb folytatás, a 2010-es évek legjobbjai közé sorolhatók a műfajon belül.

Iko Uwais A rajtaütés 2 című filmbenForrás: Sony

Remekül sikerült keverni a keleti és a nyugati kultúrát, Rama személyében pedig egy olyan hőst kaptunk, akit nem felejtünk el egyhamar. Mozgása, technikája páratlan, elsősorban a kézitusában jeleskedik, de a szúró-vágóeszközökkel is ügyesen bánik. Minden egyes akcióját élmény nézni, az ütései, rúgásai elemi erővel csattannak. Nem kenyere a szövegelés, ő nonverbálisan oldja meg a problémákat, de ettől válik olyan fenyegetővé ellenlábasai számára.

4: Alejandro – Benicio Del Toro (Sicario)

Bár a Sicario első része inkább thriller, mintsem akciófilm, a címszereplő bérgyilkos ennél méltóbb nem is lehetne a lista titulusára. A folytatásban avanzsál igazán akcióhőssé, de a mesteri elődben teszi le a legemlékezetesebben a névjegyét.

SicarioForrás: Freeman Film

Önálló, személyes missziója során ellentmondást nem tűrően tapossa el azt, aki az útjában áll. Hidegvérű, profi és nem kegyelmez. Igazi csendes gyilkos, aki nem az ökleivel, hanem a fegyverekkel bánik a legjobban. A második részben kissé túlmisztifikálták a karakterét, de ez nem von le semmit az érdemeiből.

3: Imperator Furiosa – Charlize Theron (Mad Max: A harag útja)

Jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy miként lophatja el a szófukar főhős elől a helyet egy félkarú nő, de aki látta A harag útjá-t, vélhetően nem fogja megkérdőjelezni Furiosa előkelő pozícióját a listán.

Charlize Theron a Mad Max: A harag útja című filmbenForrás: InterCom

Charlize Theron maszkulin harcosokat megszégyenítő vagánysággal vetette bele magát a végtelen sivatagba, fegyverként használva a hatalmas teherautóját. Az ökölharctól sem riad vissza és tántoríthatatlanul tör előre, harcos amazonként. A 2010-es évek legjobb akciófilmjéhez dukált a 2010-es évek legjobb női akcióhőse. Nem hiába akarnak önálló mozit építeni köré. Kár, hogy jelenleg úgy tűnik semmi sem lesz belőle.

2: Ethan Hunt – Tom Cruise (Mission Impossible-sorozat)

Bár a Mission Impossible franchise 1996-óta fut, jelen esetben csak az új trilógiára koncentrálunk, ami a Fantom protokoll-al indult 2011-ben. Amellett, hogy Tom Cruise hajmeresztő mutatványairól vált híressé a sorozat, önálló zsánerfilmként is tökéletesen működött mindhárom eddigi felvonás. James Bond ide vagy oda, jelenleg Ethan Hunt számít a legmenőbb és legtökösebb szuperügynöknek a világon.

Félelmet nem ismerő, végletekig küzdő megszállott, aki a komplett bolygót képes felforgatni célja elérésének érdekében. Hiába okosabb, netán erősebb nála egy antagonista, ő mindig megtalálja a kiskapukat és az utolsó pillanatban hatástalanítja a bombát, vagy épp kiugrik a repülőből. Számára nincs lehetetlen küldetés.

1: John Wick – Keanu Reeves (John Wick-sorozat)

A 2014-ben debütált franchise, a nemrég napvilágot látott harmadik filmmel végképp beírta magát a modern akciócsodák közé. Igazi esszenciális zúzda, ami minden mást sutba dob a zsigeri szórakoztatás érdekében. John Wick, a visszavonult bérgyilkos, aki kutyája halála miatt véres bosszút esküszik. Ettől kezdve nincs kiszállás, (eddig) három film, megszámlálhatatlan hulla és egy elpusztíthatatlan főhős.

john wick 3Forrás: Freeman Film

A legutóbbi felvonásban, a saját legendáját is masszívan építő Wick, képes volt fokozni a mészárlás mértékét. Gyilkolt ő már ceruzával, könyvvel, üvegszilánkkal, de mégis a fegyverekkel előadott vérgőzös balettje miatt szeretjük legjobban. Lehet, hogy megfáradt, pihenne, békében élne, de a modern érában nincs nála nagyobb Rémkirály. És hol van még a vége...