Mindörökké izommozi: az elmúlt tíz év legjobb akcióhősei

James Bond, Skyfall
Vágólapra másolva!
Az akciófilmek határai legkésőbb az elmúlt másfél évtizedben elmosódtak, a műfaj sémái átalakultak. Ma már a szuperhősök korát éljük, ők léptek a nyolcvanas évek klasszikus akcióhőseinek (Schwarzenegger, Stallone és a többiek) helyébe. Szerencsére azért napjainkban is akad néhány karakter, akik megmutatják milyen egy igazi, régi vágású, ugyanakkor a 21. század igényeihez igazodni képes erős férfi (vagy épp hölgy). Összegyűjtöttük az elmúlt tíz év tíz meghatározó akcióhősét.
Vágólapra másolva!

10: Luke Hobbs – Dwayne Johnson (Halálos iramban-sorozat)

Napjaink egyik legnépszerűbb akció franchise-a, amelynek minősége erőteljesen megkérdőjelezhető ugyan, de ahhoz kétség sem fér, hogy az ötödik résztől a sorozatot erősítő Hobbs telitalálat.

Jason Statham és Dwayne Johnson a Halálos iramban 8 című filmben Forrás: Fórum Hungary

Dwayne Johnson lubickol a szerepeben a mindenre elszánt rendőrként, senkit nem kímélve üldözi Dominic Torettot és csapatát. Szépen fokozatosan válik ellenfélből szövetségessé. A széria leghatásosabb összecsapásai az ő nevéhez köthetők, igazi tesztoszteronbomba ez a kigyúrt hústorony. A nyáron érkező önálló filmjében újfent bizonyíthatja, hogy milyen fából faragták.

9: Lee Christmas – Jason Statham (A feláldozhatók-sorozat)

Nehéz kiemelni egy karaktert egy olyan filmből, ami ennyi akciósztárt vonultat fel, de Jason Stathamnek, már csak a renoméja miatt is bérelt helye van a listán. Az általa játszott Christmas, a főhős Barney Ross (Sylvester Stallone) legjobb barátja és segítője, aki a küldetések során mindig az első sorból veti bele magát a küzdelmekbe.

Remekül bánik a lőfegyverekkel, késekkel és harcművészeti tudása is tiszteletreméltó. Nem kifejezetten magányos hős, inkább csapatban dolgozik, de ha a társai életéről van szó, egyedül is képes felvenni a versenyt bárkivel.

8: Robert McCall – Denzel Washington (A védelmező)

McCall az élő példa, hogy még nem haltak ki a klasszikus akcióhősök. Karaktere a zsáner minden sablonját felhasználja, de Denzel Washington karizmája élettel tölti meg a rejtélyes, visszavonult igazságosztót. Érezhetően maga mögött hagyná a múltat, nem foglalkozna senkivel, de a felelősségtudat nyughatatlanná teszi.

A védelmező Forrás: InterCom

McCall tisztában van a képességeivel és nem fogja vissza magát. Minden keze ügyébe kerülő tárgyat képes fegyverként használni, a rosszfiúk pedig retteghetnek, ha egyszer akcióba lendül. A műfajon belül vannak nála stílusosabb nevek (és címek), de keményebb nem sok.

7: Bryan Mills – Liam Neeson (Elrabolva-sorozat)

Bár az Elrabolva első, s egyben magasan legjobb része 2008-as alkotás, a folytatások beférnek a tíz éves intervallumba. Noha a második és harmadik felvonás bőven hagynak némi kívánnivalót maguk után, a főhős kultusza megkérdőjelezhetetlen. Az ominózus telefonos fenyegetésekkel, a vérprofi módszerekkel, Mills a kora ellenére is félelmetes alak a bűnözők számára.

Elrabolva 3 Forrás: Freeman Film

Liam Neeson 60 felett csúcsra járatja a kemény figurákat, az Elrabolva-franchise nyugalmazott ügynökeként végképp bekerült a legnagyobbak közé.

6: James Bond – Daniel Craig (Skyfall)

Vonatkoztassunk el a karakter közel 60 éves múltjától, és koncentráljunk a Daniel Craig-érára, azon belül is az egyik legjobb Bond-filmre, a Skyfall-ra! Talán a legemberibb, s ezáltal legátélhetőbb történetet kaptuk a franhise-ból, ami nem nélkülözte a 007-es lazaságát, sármját és persze keménységét. Képes volt egyszerre érzékeny, ugyanakkor kíméletlen lenni.

James Bond, Skyfall Forrás: Fórum Hungary

A nyitányban látható motoros üldözés miatt eleve kihagyhatatlan egy ilyen felsorolásból. Nem hiába még mindig ő a világ legnevesebb titkosügynöke.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!