Rekordszámú filmet mutatnak be a palicsi filmfesztiválon

Antonio Banderas
Vágólapra másolva!
Tizenöt kategóriában rekordszámú (a fesztivál történetében), több mint 130 filmet mutatnak be az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján, amelyet július 20. és 26. között tartanak a vajdasági Szabadka melletti Palicson - közölték a szervezők.
Vágólapra másolva!

A 26. alkalommal megrendezett fesztivált Pedro Almodóvar spanyol rendező legújabb filmje, az önéletrajzi ihletésű Fájdalom és dicsőség nyitja meg, július 26-án pedig Jean-Pierre és Luc Dardenne belga rendezőtestvérpár alkotása, A fiatal Ahmed zárja, amely a legjobb rendezés díját érdemelte ki az idei cannes-i filmfesztiválon.

A versenyprogramban tíz film szerepel, ezek indulnak a fesztivál három fő elismeréséért - a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Toronyért és a zsűri különdíjáért.

Az alkotásokról öttagú zsűri dönt. Emellett idén is kiosztják az Underground szelleme nevű elismerést a fiatal európai alkotók egyikének. Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíjat az idén Miljen Kljakovic Kljaka szerb díszlettervezőnek ítélték oda. Ilyen életműdíjat kap egy nemzetközi művész is, ám azt egyelőre nem közölték, ki lesz az.

Antonio Banderas Forrás: Fájdalom és dicsőség


A palicsi filmfesztiválon az idén Görögország filmművészetére fókuszálnak. A fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett új kategóriákban is mutatnak be filmeket, külön szelekcióban lesznek láthatók az európai filmművészet nagyjainak alkotásai, valamint az új európai dokumentumfilmek.

A legújabb magyar filmekből is válogathatnak a Palicsra látogató nézők, ám a produkciók listáját még nem közölték.


A szervezők emellett koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. Kiemelt program lesz az elektronikus zene sztárjának, James Lavelle-nek a koncertje.