Robert Pattinson és Tilda Swinton lánya is Miskolcon debütálnak

CAP-ONE-DUPES RAW-JPEG_DUPES SELECTS_FINAL SS-D1-D5_DUPES 180423_A24_Day_03B_0897.jpg
180423_A24_Day_03B_0897.jpg
Vágólapra másolva!
A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál erős és sokszínű válogatást ígér a világ filmművészetéből. A világ majd minden tájáról - Kolumbia, India, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország -, összesen 16 versenyfilm érkezik Miskolcra.
Vágólapra másolva!

A Tilda Swinton és lánya, Honor Swinton Byrne főszereplésével készült pszichológiai dráma - a fesztivál közleménye szerint -

Johanna Hogg Szuvenír című filmje az egészséges fél nézőpontjából mutatja meg, hogy milyen nehéz együtt élni egy szenvedélybeteggel. Julie rendezőnek tanul, mindeközben nyomon követjük szerelmi kapcsolatát egy drogfüggő férfival.

A világítótorony, Robert Eggers játékfilmje egy tengerbe nyúló kis sziklán lévő világítótoronyba vezet. Hosszú gyalogút után érkezik szolgálatra két nem túl bizalomgerjesztő fickó: a tapasztalt öreg (Willem Dafoe), és a korábban favágóként dolgozó újonc segédje (Robert Pattinson).

Willem Dafoe és Robert Pattinson A világítótorony-ban Forrás: Eric Chakeen

Brian Welsh Beats – Lüktetés című alkotása a kilencvenes évek elektronikus zenei világába, az rave- partik kavalkádjába kalauzolja nézőt. Abba a korba, amikor a konformistább briteknek annyira elegük lett a fiatalok rendszeres „tuc-tuculásából", hogy 1994-ben még a büntetőtörvénykönyvbe is belevették a monoton lüktetésű zene körüli gyülekezés „bűncselekményét". Ez csak kiindulópontja a filmnek, amely

Lebilincselő coming of age történet Mumbai szegénynegyedéből a Gully Boy, Zoya Akhtar filmje. Akhtar (aki immár nyugati stílusban forgatja filmjeit)

Sok zenével és érzelemmel telített képsorokban követhetjük nyomon, hogyan lesz Murad Ahmed átlag egyetemistából Gully Boy, a rapper. Jelenleg Zoya Akhtar napjaink egyik leghíresebb bollywoodi rendezőnője.

Egy távoli hegyvidéken, valahol Latin-Amerikában, egy kamaszokból álló fegyveres különítményről szól Alejandro Landes Monos című alkotása. Rambo, Törpe, Répa, Hosszúláb, Farkas, Lady és Bumbum azt a parancsot kapja a Szervezettől, hogy egy külföldi túszt (Julianne Nicholson) és egy fejős tehenet tartsanak életben. A frontvonalak gyors mozgása nyomán azonban a könnyűnek hitt, paradicsomi küldetésük pokoljárásba fordul. Alejandro Landes (Porfirio, Cocalero) harmadik nagyjátékfilmje

A nemzetközi produkciók mellett a CineFest nagyjátékfilm szekció egyetlen magyar versenyfilmje Tóth Barnabás alkotása. Az Akik maradtak című film egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul.