Szeptember 12-étől a magyar mozikba érkezik a Casablanca legendás magyar rendezőjéről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről szóló, számos nemzetközi fesztiválon díjazott magyar "életrajzi noir", a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot.

A CURTIZ forgalmazása premier előtti vetítésekkel indul: a közönség először augusztus 28-án Budapesten a Várkert Bazárban, majd másnap Kaposváron nézheti meg a filmet, ezt követően szeptember 1-én a Budapest Rooftop Cinema műsorán láthatja. Ez utóbbi két vetítést közönségtalálkozó kíséri. 2-án Kecskemét, 3-án Szentendre, 5-én Szolnok, 6-án Ózd, 10-én pedig Debrecen látja vendégül az első Oscar-díjas magyar rendezőről szóló nagyjátékfilmet. Az alkotás a Klasszikus Film Maraton Kertész retrospektívjának záróakkordjaként is bemutatkozik szeptember 9-én Budapesten és Egerben is egyidejűleg.

A film címszereplőjét a Parkoló, az Anyám és más futóbolondok a családból és a Portugál című filmek színésze, Lengyel Ferenc alakítja, míg lányát, Kittyt az Aranyélet-ben, az Egynyári kaland-ban és Nemes Jeles László Napszállta című alkotásában is jelentős szerepet játszó Dobos Evelin formálja meg. Mellettük olyan külföldi színészeket láthatunk, mint az amerikai ikerpár, Yan és Rafael Feldman (Jack és Jill, Masters of Sex, Az Argo-akció), Declan Hannigan (Terror, Mentőexpedíció, Atomszőke) vagy Scott Alexander Young (Terror, Dracula, A vörös veréb, Colette).

 

A fekete-fehér életrajzi dráma mind a hazai, mind a nemzetközi kritikusok elismerését elnyerte.  

A film a 42. Montréali Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat, a Riviera Független Filmfesztiválon Topolánszky Tamás Yvan a legjobb rendezés, a Bostoni Nemzetközi Filmfesztiválon Dévényi Zoltán pedig a legjobb operatőr díját kapta. Idehaza a Magyar Filmhétről Kiss Dorka, Breckl János, Árpa Karolina, Kolontáry Éva és Szabó Mónika a legjobb díszlet/látvány, legjobb jelmez és legjobb smink kategória szobraival térhettek haza.

A film az NMHH Média Mecenatúra támogatásával a JUNO11 Pictures és a Halluci-Nation gyártásában, valamint a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült.