Magyar dokumentumfilm nyerte a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete nagydíját

A 72. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójának résztvevői 2019. augusztus 7-én. A svájci városban rendezett filmes seregszemle augusztus 17-ig tart.
Vágólapra másolva!
Szabó Réka "A létezés eufóriája" című dokumentumfilmje nyerte a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szombaton az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közleményben azt írták,

az idén harmincadik alkalommal megszervezett seregszemlén hét dokumentumfilmet mutattak be, ezek közül választotta ki a nemzetközi zsűri a nyertes alkotást.

A létezés eufóriája a szarajevói fesztivál versenyprogramjában is megtekinthető lesz, az ELF Pictures forgalmazó pedig szeptember 12-én mutatja be a magyar mozikban.

A 72. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójának résztvevői 2019. augusztus 7-én. A svájci városban rendezett filmes seregszemle augusztus 17-ig tart Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Urs Flüeler

Az egészestés dokumentumfilm a Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben bemutatott Sóvirág című előadás próbafolyamatát követi végig.

A film a Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában a Médiatanács Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány és a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism és sok magánszemély támogatásával készült.

Operatőre Kovács Claudia, zeneszerzője Barna Balázs, vágója Sylvie Gadmer és Sass Péter volt.

Szabó Réka az ELTE matematika és informatika szakán diplomázott. Az egyetem elvégzése után táncosként több magyar és külföldi koreográfussal dolgozott együtt, közben pedig a Műszaki Egyetemen tanított. 2002-ben alapította saját társulatát, a Tünet Együttest, amely azóta meghatározó szereplője a hazai kortárs, független tánc- és színházi életnek.

A létezés eufóriája Szabó Réka első egészestés filmje, amelyet az Árnyékfilm (2010) és a Gyászfilm (2014) című rövidfilmek után rendezett.