Vágólapra másolva!
A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiváljának szakmai programjain összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet is díjaztak.
Vágólapra másolva!

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét a szarajevói fesztivál nemzetközi zsűrije emberi jogi díjjal (Human Rights Award) méltatta tegnap este. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés film nemrég nagydíjat nyert a Kritikusok Hetén Locarnóban és szeptember 12-től a magyar mozikban is látható lesz.

– vallja Szabó Réka, az színházi előadás és a film rendezője.

Jelenetkép a filmből Forrás: A létezés eufóriája


Szabó Réka első egészestés filmje, A létezés eufóriája a Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában készült.

A 25. jubileumát ünneplő szarajevói fesztiválon, mely a balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmes rendezvénye, összesen öt készülő magyar filmet, illetve filmtervet is díjaztak.

A Filmalap Inkubátor Programjában készülő, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer (Laokoon Filmgroup) a szarajevói fesztivál szakmai programja, a „CineLink Work in Progress" 50 000 euró értékű utómunka díját nyerték el, mely a Post Republic stúdió felajánlása (a film forgatásáról itt írtunk). Szintén a Filmalap Inkubátor Programjában készül az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotása, A '90-es évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázát bemutató filmterv a „Best Pack & Pitch" díjat kapta meg Szarajevóban – ahol a pitch-et Felszeghy Ádám producer tartotta.

Mikulán Dávid és a Nagyi projekt-et jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilm tervét a „Docu Talent" program zsűrije díjazta.

Két magyar nyertese is lett a „Docu Rough Cut Butique" elnevezésű programnak, amely már leforgatott és még utómunka fázisban lévő dokumentumfilmeket mutat be a szakmabelieknek. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó „Cat&Docs" elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm fesztivál díját nyerte el Szarajevóban.