Szarajevóban is díjazták A létezés eufóriája című dokumentumfilmet

2019.08.23. 09:45

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiváljának szakmai programjain összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet is díjaztak.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmjét a szarajevói fesztivál nemzetközi zsűrije emberi jogi díjjal (Human Rights Award) méltatta tegnap este. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés film nemrég nagydíjat nyert a Kritikusok Hetén Locarnóban és szeptember 12-től a magyar mozikban is látható lesz.

 

Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszt-túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy táncszínházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel  

– vallja Szabó Réka, az színházi előadás és a film rendezője.

 

Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről.  

 

Jelenetkép a filmbőlForrás: A létezés eufóriája


Szabó Réka első egészestés filmje, A létezés eufóriája a Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában készült.

 

A 25. jubileumát ünneplő szarajevói fesztiválon, mely a balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmes rendezvénye, összesen öt készülő magyar filmet, illetve filmtervet is díjaztak.  

A Filmalap Inkubátor Programjában készülő, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer (Laokoon Filmgroup) a szarajevói fesztivál szakmai programja, a „CineLink Work in Progress" 50 000 euró értékű utómunka díját nyerték el, mely a Post Republic stúdió felajánlása (a film forgatásáról itt írtunk). Szintén a Filmalap Inkubátor Programjában készül az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotása, A '90-es évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázát bemutató filmterv a „Best Pack & Pitch" díjat kapta meg Szarajevóban – ahol a pitch-et Felszeghy Ádám producer tartotta.

 

Mikulán Dávid és a Nagyi projekt-et jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilm tervét a „Docu Talent" program zsűrije díjazta.  

Két magyar nyertese is lett a „Docu Rough Cut Butique" elnevezésű programnak, amely már leforgatott és még utómunka fázisban lévő dokumentumfilmeket mutat be a szakmabelieknek. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó „Cat&Docs" elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm fesztivál díját nyerte el Szarajevóban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK