A Rolling Stones szaxofonosa is ott lesz a miskolci CineFesten

Balázs József és Tim Ries
Vágólapra másolva!
Tim Ries, a Rolling Stones szaxofonosa is részt vesz a pénteken kezdődő CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, amely erős versenyprogrammal és változatos szekciókkal jelentkezik 2019. szeptember 13. és 21. között.
Vágólapra másolva!

Idén először versenyeznek egészestés kreatív dokumentumfilmek a CineDocs nevű új szekcióban. Nagy várakozás előzi meg a Pavarotti (r.: Ron Howard) és a Diego Maradona (r.: Asif Kapadia) című filmeket, csakúgy, mint a szekció három magyar filmcsemegéjét is.

A magyar HBO új, saját gyártású dokumentumfilmje, a Csillagfény távolság premierjére érkezik a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra a film egyik szereplője, a Rolling Stones legendás szaxofonosa Tim Ries.

A Csillagfény távolság szeptember 20-i bemutatóját követően a CineFest közönsége személyesen is találkozhat a világhírű zenésszel Miskolcon. A közönségtalálkozón Bársony Katalin rendező, Balázs József főszereplő és Závorszky Anna, az HBO producere is részt vesznek. A CineDocs-ban versenyez Lerner János alkotása, a Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában és a Kossuth-díjas Almási Tamás Folyékony arany c. egészestés nagy-dokumentumfilmje is. A nézők az alkotókkal is találkozhatnak a fesztiválon.

Balázs József és Tim Ries Forrás: CineFest

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilm versenyprogramja erős és sokszínű válogatást ad a világ filmművészetéből.

A versenyprogramban látható többek között Johanna Hogg, Szuvenír című filmje Tilda Swinton-tal és a lányával a főszerepben, valamint Robert Eggers A világítótorony c. játékfilmje, melynek főszereplői Robert Pattinson és Willem Dafoe.

A CineFest nagyjátékfilmes versenyszekciójában mutatják be Magyarországon először Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét, melyet Magyarország idén nemzetközi film kategóriában nevezett az Oscar-díjra. A filmet az alkotók is elkísérik Miskolcra.

A CineFest idei életműdíjasa az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas Bille August dán rendező.

A díjat szeptember 13-án, a megnyitó díszelőadáson veszi át, majd a fesztivál nyitófilmjeként A nyomorultak című alkotása kerül levetítésre. Szeptember 21-én kapja meg a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját George Lazenby. A díjátadót követően levetítik a Lazenby főszereplésével készült, idén ötven éves James Bond remekművet, az Őfelsége titkosszolgálatában c. filmet, melyet közönségtalálkozó követ.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Európai Mozi Nagykövete díjait idén az Osar-díjas Vanessa Redgrave és Franco Nero kapják.

Az angol-olasz színészházaspár személyesen veszi át a díjakat szeptember 19-én. Ezt követően a Django (r.: Sergio Corbuci, 1966) c. film vetítésére kerül sor, majd a Julia (r.: Fred Zinnemann, 1977) című alkotást láthatják a nézők, amely az Oscar-díjat hozta meg Vanessa Redgrave számára. A fesztivál Kitekintő szekciójában olyan filmcsemegéket láthat a közönség Miskolcon, mint a Cannes-ban Arany Pálmát nyert Élősködők, de itt debütál az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című új, egész estés filmje is.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kisjátékfilmes versenyprogramjában idén harminckét művel találkozhatnak a nézők.

A szelekció egyik sztárfilmje Guy Nattiv amerikai alkotása, a Skin. Az alkotás idén elnyerte az Oscar-díjat. A Skin Magyarországon elsőként a Cinefest programjában látható. A CineFest idei zsűrielnöke a Locarnoi Filmfesztiválon egy Arany és két Ezüst Leopárd-díjat nyert, világhírű Denis Côté.