Hatalmas sikerrel zárult tegnap este a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton, ahol több mint 100, főként felújított filmklasszikust, köztük 21 frissen restaurált magyar filmet mutatott be a közönségnek a Magyar Nemzeti Filmalap. A nagyszabású nemzetközi fesztivál nyolc napja alatt 15 ezernél is több néző vett részt a vetítéseken öt budapesti helyszínen, továbbá Egerben és Győrben.

Kiemelkedő sikert arattak a budapesti Szent István téren megrendezett vetítések Magyarország legnagyobb, 21 méter széles szabadtéri vetítővásznán, a sztárvendégek és alkotók jelenlétében. A Bazilika előtti tér minden este zsúfolásig megtelt, és varázslatos moziélményben volt része a közönségnek. Több százan a zuhogó eső ellenére is végignézték a Queen – Hungarian Rhapsody: Live In Budapest 1986 című koncertfilmet.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a budapesti Francia Intézetben is műsoron voltak a filmklasszikusok, sőt idén új helyszínként a Puskin moziban is. A „30 éve szabadon" emlékévhez csatlakozva a Film Maraton a rendszerváltás 30. évfordulójára emlékezett, többek között Sára Sándor, Fekete Ibolya, Monori Mész András, Jancsó Miklós, Szabó István filmjeivel és egy magyar animációs filmválogatással.

Pierre Richard a Film MaratononForrás: Chripko Lili

A közönség óriási lelkesedéssel fogadta a Film Maraton meghívására Budapestre érkező külföldi vendégeket. A világhírű francia filmsztárral, Pierre Richard-ral, Udo Kierrel, Magda Vášáryovával és Johanna ter Steegével is találkozhattak a filmrajongók a közönségtalálkozókon. Számos neves magyar alkotó, köztük Fekete Ibolya, Jankovics Marcell, Szabó István, Szalay Péter, Szomjas György filmrendezők, Andor Tamás, Hildebrand István, Kende János, Koltai Lajos, Ragályi Elemér, Szabó Gábor operatőrök, Jeney Zoltán, Pacsay Attila, Sebő Ferenc, Szemző Tibor, Vető János, Vidovszky László, Víg Mihály zeneszerzők is személyesen részt vettek a vetítéseken, és megosztották a filmekhez kapcsolódó emlékeiket a közönséggel.
Számos teltházas vetítés volt a Toldi moziban, mint például Xantus János Eszkimó asszony fázik című frissen felújított kultfilmjének vetítése, és az azt követő beszélgetés a nyolcvanas évek alternatív művészeivel. Hasonló érdeklődés övezte Zolnay Pál Fotográfia című restaurált filmjének vetítését és a közönségtalálkozót az alkotókkal. A 2018-ban, az MMA Kiadó és a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum igazgatóság közös vállalkozásában indult Láthatatlan filmtörténet című könyvsorozat legújabb kötetének, Dobai Péter (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen) forgatókönyvíró Magyar kereszt című forgatókönyvének bemutatóját is nagy érdeklődés övezte. A nagyközönségnek szóló események mellett a Film Maraton számos szakmai programot is szervezett, világszerte elismert szakemberek, európai filmarchívum- és fesztiváligazgatók tartottak előadásokat, kerekasztal beszélgetéseket a filmörökség megőrzésének, felújításának és bemutatásának legfrissebb tendenciáiról. 

A Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben hirdette meg a magyar filmkincs hosszútávú megőrzését szolgáló digitalizálási és filmrestaurálási programot. Ennek keretében a Filmalaphoz tartozó Filmarchívum és Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően évi 25-30 magyar játékfilm újul meg. A filmek operatőrei, hangmérnökei, rendezői is közreműködnek az alkotások hangfelvételeinek és látványvilágának korhű rekonstrukciójában, hogy a közönség a kor elvárásainak megfelelő, kiváló minőségben ismerhesse meg vagy nézhesse újra a régi idők nagy filmjeit. A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton fő támogatója Budapest Főváros Önkormányzata.