Jan Komasa Corpus Christi című filmjét nevezi a legjobb nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra Lengyelország - közölte pénteken a lengyel Oscar-bizottság.

 

A Corpus Christi univerzális, megindító és provokatív történet az ember spirituális átalakulásáról, új nézőpontból közelít az Istenbe vetett hithez. Egy fiatal művész, érett, bölcs filmje  

- fogalmazott a bizottság. A bejelentés néhány nappal a film velencei filmfesztiválon tartott világpremierje után történt. Az alkotás a fesztiválon díjazott lett. A zsűri indoklásában arra hívta fel a figyelmet, hogy

a lengyel film világosan ábrázolja jó és gonosz konfliktusát a mai társadalomban.

A Corpus Christi észak-amerikai bemutatóját a szeptember 5-én kezdődött Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották meg. Komasa filmjét megtörtént események ihlették. A film a 20 éves Daniel (Bartosz Bielenia) története, aki a javítóintézetből kikerülve papnak adja ki magát. Az alkotást a szeptember 16. és 21. között megrendezett gdyniai Lengyel Filmfesztiválon is vetítik, országos lengyel bemutatója pedig október 11-én lesz. Az amerikai filmakadémia 2020. február 9-én rendezi meg 92. Oscar-díjátadó ceremóniáját Hollywoodban.
A legjobb nemzetközi film kategóriába minden ország egy alkotást nevezhet. A magyar nevezés idén Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje.Legutóbb Alfonso Cuarón Roma című filmje nyerte az Oscart az akkor még "a legjobb idegen nyelvű filmnek" nevezett kategóriában.