Taika Waititi náci szatírája kapta a közönségdíjat a Torontói Filmfesztiválon

Vágólapra másolva!
Taika Waititi náci szatírája, a Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler.

A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is.

A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. A rendező korábban "gyűlöletellenes szatírának" nevezte filmjét. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár - közölték vasárnap a szervezők.

Taika Waititi és Roman Griffin Davis Forrás: Jojo Rabbit


A torontói kritikák vegyesen fogadták a filmet, akadt, aki mesterműnek nevezte, sokan Roberto Benigni 1997-ben bemutatott Az élet szép című holokausztdrámájához hasonlították, ugyanakkor kiegyensúlyozatlansága miatt bírálták.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.


A dokumentumfilmek közül a közönségdíjat Ferasz Fajjad The Cave című munkája nyerte el, amely a háborús Szíriában dolgozó orvosnőkről szól. A Platform-szekció díjáról döntő zsűri Pietro Marcello Martin Eden című adaptációját találta a legjobbnak.

A vasárnap zárult Torontói Filmfesztivál a velencei és a telluride-i fesztivált követte. Az 1976-ban alapított TIFF Észak-Amerika legfontosabb filmfesztiválja, ahol számos Oscar-díjas film kezdte pályafutását. Tavaly a Zöld könyv is a fesztiválon debütált az előtt, hogy Hollywoodban megkapta volna a legjobb film Oscar-díját.