A 2019-ben fennállásának 50 éves jubileumát ünnepeli a szolnoki filmfesztivál, amely 2018 -ban felvette az Alexandre Trauner nevet, tisztelegve a magyar születésű Oscar-díjas Trauner Sándor látványtervező munkássága előtt. Az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál néven tovább folytatódó rendezvény 2019. október 15-től idén is 6 napon át várja a filmek szerelmeseit Szolnokon, a TISZApART moziban. A fél évszázados múltra visszatekintő fesztivál idén a tudományos és diák filmek mellett 10 alkotást mutat be az európai nagyjátékfilmes szekció versenyprogramjában, ahol a nemzetközi zsűri a látványtervezőket díjazza majd.

Az idei egészestés versenymezőny legjobbjairól nemzetközi zsűri dönt majd: Olivier Gérad, francia filmrendező és író, Gárdonyi László, több, mint 50 magyar produkció, többek között az Egészséges erotika díszlettervezője, és a Svédországban élő Borbás István, aki számos reklám, illetve rövidfilm mellett két Roy Andersson filmet is fényképezett. Olivier Gerard, Gárdonyi László és Borbás István mesterkurzust is tart Szolnokon Október 16-án, 17-én és 18-án 14 órakor a TISZApART Moziban.

A fesztivál szervezőinek törekvése 2019-ben is az volt, hogy olyan látványban gazdag és értékes alkotásokat mutassanak be, amelyek a szakmai közönségen kívül méltán számíthatnak a szélesebb nézői rétegek érdeklődésére is. A kortárs európai mozik legjobbjait kínáló vetítési program keretében több európai koprodukciós alkotást, szerb elsőfilmes munkát, Karlovy Varyban díjazott észt filmet, történelmi és kosztümös alkotásokat, valamint egy izgalmas magyar krimit is láthatnak a filmek rajongói.

Krisztik Csaba a Valan forgatásán.Forrás: Kántor László

A 10 filmből Csehország 2 történelmi filmmel képviselteti magát: egy sportdrámával (Az elárult arany), ami a német megszállás alatt kezdődik, és a szovjet megszállás éveiben csúcsosodik ki, valamint a kommunista elnyomás ellen küzdő ország jelképévé váló egyetemista, Jan Palach utolsó hónapjait feldolgozó életrajzi művel. Ausztria szintén 2 kosztümös alkotással versenyez a programban: a Németországgal közös, Robert Seethaler nemzetközi bestselleréből készült, A Trafikos-sal, és egy évtizedeken átívelő történettel, egy fekete rabszolgafiú életéről szóló luxemburgi koprodukcióval (Angelo). A 45 évet felölelő lengyel családi történet, A főlakáj, ugyancsak a történelmi darabok közé tartozik, a napjainkban játszódó olasz Sole-ban pedig a várandós Lena egy család sorsát változtathatja meg gyökeresen. A tavalyi Cannes-i filmfesztiválon szereplő, argentin-spanyol Az angyal egy megtörtént bűnügyet dolgoz fel, míg a magyar Fargo-ként is emlegetett Valan egy erdélyi bányaváros sötét rejtélyeit boncolgatja. A 3-as szám pedig két produkcióban is fontos szerepet játszik: a fekete-fehér Nyomasztó csend 3 különböző aspektusból közelíti meg egy testvérpár kapcsolatát, a Mamonga hősei viszont 3 különböző helyszínen, Boszniában, Montenegróban és Szerbiában küzdenek meg döntéseik következményeivel. 

A nemzetközi zsűri 2019. október 19-én Alexandre Trauner-díjjal tünteti ki a legjobb látványt nyújtó filmalkotásokat, méltatva a látványtervezők munkásságát, gazdagítva a világ filmes versenyeinek palettáját.