Dokumentumfilm készült az első Star Wars legendás bakijából

star wars 4
Vágólapra másolva!
Saját filmet kapott egy több mint 40 éves filmes baki. A Star Wars-filmeket elindító Egy új remény (1977) egyik jelenetében az egyik birodalmi rohamosztagos keményen beveri a fejét az ajtóba, amikor a Halálcsillag irányítótermébe igyekszik. Jamie Stangroom, tévés és YouTuber ennek az eseménynek ered a nyomába,The Empire Strikes Door (kb.: A Birodalom bevágja az ajtót) című filmjében, amelyben több híresség is megszólal, azt állítva: ő verte be a fejét a filmvilág leghíresebb szériáját elindító alkotásban.
Vágólapra másolva!

Jamie Stangroom filmje természetesen mockumentary, azaz áldokumentumfilm, ugyanis hiába bizonygatja Kevin Smith vagy Noel Gallagher, hogy ők viselték a fehér birodalmi rohamosztagos jelmezt a rajongók körében kultikus jelenetben – a valóságban pontosan tudni, hogy az akkor 31 éves Laurie Goode verte be a fejét az ajtóba.

A The Hollywood Reporter két évvel ezelőtti cikkében Goode el is mesélte, hogy mennyire meglepődött, amikor a moziban látta: George Lucas benne hagyta az ominózus jelenetet a filmben, holott többször is felvették, azaz Lucasnak lett volna lehetősége egy jobban sikerült változatot használni.

A Star Wars: Egy új remény egyik leghíresebb bakija Forrás: Lucasfilm

Stangroom filmjének ugyanakkor alapot szolgáltat, hogy miután a rajongók a kétezres években mémmé tették a balesetnek csak erős túlzással nevezhető bakit, egyre többen állították: ők alakították az ajtón fennakadó rohamosztagost. Ilyen volt például a filmben valóban szereplő, 2016-ban meghalt Michael Leader is.

A The Empire Strikes Door-hoz Stangroom frappáns előzetest is készített, amely mintegy az idén karácsonyra időzített Star Wars: Skywalker kora paródiája is egyben. Utóbbi előzetesében egyébként máris találtak hibát az éles szemű rajongók: amikor Kylo Ren (Adam Driver) és Rey (Daisy Ridley) fénykardpárbajt vívnak a háborgó tenger közepén, az előbbi köpenyének nincs árnyéka.