Kilencvenöt éves korában kedden meghalt Eric Pleskow ausztriai születésű hollywoodi filmstúdió-vezető, tucatnyi Oscar-díjas film, köztük az Amadeus és a Farkasokkal táncoló producere - jelentették be a bécsi filmfesztivál szervezői. Pleskow a Viennale tiszteletbeli elnöke volt.

A bécsi zsidó családban született Eric Pleskoff a második világháború kitörése után menekült el hazájából. Filmipari karrierje a második világháború után kezdődött, amikor a megszálló amerikai hadsereg Németországba küldte őt, hogy náci propagandafilmeket kutasson fel, és újjáépítse a Bavaria filmstúdiót Münchenben.

Amikor visszatért az Egyesült Államokba,  a United Artists stúdióhoz szerződött, amely vezetésével tíz Oscar-díjas filmet készített,  köztük a Milos Forman rendezte Száll a kakukk fészkére című mozit és Woody Allen Annie Hallját.

Eric PleskowForrás: APA-PictureDesk/HERBERT NEUBAUER

Az 1970-es évek végén megalapította az Orion Pictures filmstúdiót,  ahol olyan Oscar-díjas filmeket készítettek, mint Milos Forman Amadeusát, Oliver Stone Platoonját, Kevin Costner Farkasokkal táncoló című filmjét és Jonathan Demme A bárányok hallgatnak című alkotását.

A hollywoodi sikerek mellett Pleskow európai filmeseknek is segédkezett produkcióik finanszírozásában, köztük Federico Fellininek, Pier Paolo Pasolininek, Bernardo Bertoluccinak és Francois Truffaut-nak.