A Gemini Man Magyarországon tartott világpremierje kapcsán Budapesten járt Will Smith, a kétszeres Oscar-díjas Ang Lee rendező (Tigris és sárkány, Pi élete) és Jerry Bruckheimer producer. A filmben Will Smith egy profi bérgyilkost játszik, akit úgy akarnak nyugdíjazni, hogy a fiatalabb klónját küldik a megölésére. Lee és Bruckheimer interjút is adtak nekünk, amin elsősorban a film fő különlegességéről kérdeztük őket: a számítógéppel generált, fiatal Will Smithről és a HFR-ről (high frame rate), ami annyit tesz, hogy a filmet másodpercenkénti 120 képkockában vették fel, ami ötszöröse a szokásos 24-nek.

Ang Lee kérdésünkre elmondta, hogy 10 éve és három film óta kísérletezik a HFR-rel, ami szerinte
egy új nyelv. Életszerűbb, részletesebb, gördülékenyebb. Nekem már ez a normális sebessége egy filmnek. A digitális filmkészítésnek köszönhetően pedig absztrakt témával foglalkozhatunk, képileg is megjeleníthetjük egy ember belső vívódását. Még most is csak tanulom ezt a technológiát.

 

A filmet nem utólag konvertálták 3D-re, ahogy a legtöbb mai hollywoodi filmet, hanem valódi 3D-kamerákkal vették fel, ami Lee szerint
ma még nehézkes, feljesztésre szorul, ezért nem is szeretik használni, de számomra az utókonverzió olyan, mint egy fekete-fehér film kiszínezése.

Annyira beleszeretett a technológiába, hogy már csak így akar filmet készíteni, legyen az akár egy romantikus vígjáték. Hogy miért mégis ezt a történetet vitte vászonra ilyen formában, arra azt felelte, hogy
filmesekként mindig csak tettetjük, hogy valami megtörténik a kamera előtt. Ilyen életszerű felvételekben sokkal jobban kell teljesítenünk.
Szerinte pont ezért nem lett volna hiteles se egy sminkkel megfiatalított Will Smith, se egy másik színész (akár a fia) a fiatalabb klón szerepében. A fiatal változatot teljes egészében számítógéppel hozták létre, Will Smith arcjátéka alapján, ami két év munkájukba került.

Jerry Bruckheimert arról kérdeztük, mivel keltette fel a figyelmét a forgatókönyv. Szerinte
a film témája
nature versus nurture, azaz hogy a természetünk vagy a neveltetésünk határozza-e meg a személyiségünket.
A forgatókönyvről elárulta, hogy sok éven át dolgoztak rajta számos íróval, mivel az első változat idején még nem lehetett volna megvalósítani a filmet, még nem állt hozzá rendelkezésre a technológia.
Csináltunk tesztfelvételeket, de hiteltelen volt az egész- mondta.

 

Elmondta, hogy a 120 FPS-t (frame per second, azaz másodpercenkénti képkocka) Ang Lee hozta a projekthez, és Will Smith szereplése is neki köszönhető. A HFR-ről azt mondta, hogy
sokkal több információ van a vásznon, mintha a színészek előtted állnának. Manapság sok film nem moziban jut el a közönséghez, ezt viszont nagy vásznon kell nézni.

Will Smithszel már ötödjére dolgozott, és annyira karizmatikusnak tartja, hogy szerinte mindig mázli őt megszerezni a főszerepre. Kérdeztük a budapesti forgatásról is, amire elárulta, hogy

eredetileg Párizst forgatni jöttünk ide, de Angnek annyira tetszett a város, hogy szerepet akart adni neki a filmben.
A város szépsége mellett dicsérte még a magyar stábot, az ételeket és az éjszakai életet is.

A Gemini Man október 10-én debütált a magyar mozikban.