Ron Howard az életszeretetet akarta megmutatni Pavarotti portréjában

Luciano Pavarotti
Vágólapra másolva!
A The Beatles: Nyolc nap egy héten – A turné-évek nagy sikert aratott dokumentumfilmje mögött álló, díjnyertes alkotók Pavarotti című dokumentumfilmjükkel újabb zenei ikont mutatnak be kendőzetlenül, feltárva legendás címszereplőjük életét és karrierjét egyaránt. „A tömegek tenorja" néven is ismert Luciano Pavarotti ritkaságszámba menő módon egyszerre volt utánozhatatlan egyéniség, zseni és világszerte közkedvelt híresség, aki istenadta tehetségét kihasználva népszerűsítette az operát a lehető legszélesebb körben. Pavarotti úgy állt hozzá a munkához, hogy az opera műfajában minden zenekedvelő találhat magának valamit, és puszta tehetségének köszönhetően eluralta a világ legnagyobb színpadait, hallgatók millióinak szívét hódította meg. Az Oscar-díjas Ron Howard által rendezett dokumentumfilmben kuriózumnak számító interjúkat is láthatunk a művész kollégáival és rokonaival, továbbá soha korábban nem látott felvételeket, mindezt csúcsminőségű Dolby Atmos hanggal.
Vágólapra másolva!

A Pavarotti az Oscar-díjas Howard harmadik dokumentumfilmje, amely szupersztár zenészt mutat be: korábban erre vállalkozott a díjnyertes The Beatles: Nyolc nap egy héten – A turné-évek-ben, és a Jay-Z egyedülálló fesztiváljának színfalai mögé kalauzoló Made In Americá-ban.

Amikor Nigel Sinclair – akivel Howard korábban a The Beatles: Nyolc nap egy héten és a Hajsza a győzelemért című filmeken dolgozott együtt – megemlítette neki, hogy a Decca Records olyan filmkészítőt keres, aki képes lenne megragadni Pavarotti életét és munkásságát egy mindenre kiterjedő dokumentumfilmben, Howardban feltámadt a vágy, hogy utánajárjon a témának. Beleásta magát a művész életébe és munkásságába, és hamar rájött, hogy egy újonc szemével nézve hihetetlenül nagy élmény megismerkedni Pavarotti világával.

José Carreras, Luciano Pavarotti és Placido Domingo az 1998-as foci VB alkalmából adott koncertjük előtt. Forrás: Gamma-Rapho via Getty Images/Alain BENAINOUS/GAMMA-RAPHO/Alain Benainous

Az érdeklődésből hamar ihletettség lett, hiszen Howard olyan történetre bukkant, amelyre egyszerűen nem tudott nemet mondani: egy kisvárosi ember meséjére, aki egészen különleges pályaívet bejárva eljutott a hírnév csúcsáig, miközben igyekezett megbirkózni kavargó érzelmeivel, feszültségeivel és mások iránt érzett szeretetével. Varázslatos hangjának forrását talán mindig is titok övezi majd, Howard figyelmét inkább az ragadta meg, hogy Pavarotti hogyan tanulta meg használni a tehetségét.

– mondja a rendező.

Annak érdekében, hogy a lehető legtökéletesebben megragadja a történetben rejlő humánumot, Howard ugyanazt a csapatot verbuválta össze, akikkel a rendkívüli alaposságú Nyolc nap egy héten című dokumentumfilmjén dolgozott. A rendező nemcsak a két producert, Sinclairt és Brian Grazert vonta be a munkához – akikhez aztán csatlakozott az Imagine-től Michael Rosenberg és a White Horse Picturestől Jeanne Elfant Festa –, hanem a forgatókönyvíró Mark Monroe-t, a vágó Paul Crowdert és a hangmérnök Chris Jenkinst is. Az alkotók Howarddal együttműködve lehengerlő mennyiségű kép- és hanganyagból válogathattak.

Luciano Pavarotti Forrás: Agostino Arletti

Miközben átrágta magát rengeteg ritka felvételen, a Pavarotti csúcskorszakából származó előadáson, archív és vadonatúj interjún, Howard felismerte az énekes lénye legmélyén rejlő feszültséget. Pavarotti egyrészt két lábbal a földön járó, életvidám figura volt, aki szerette a jó dolgokat az életben, ugyanakkor mindig alázatot mutatott irántuk. Másrészt viszont olyan ember is volt, aki egyfolytában küzdött a szupersztársággal járó nehézségekkel, az egyre nagyobb és nagyobb elvárásokkal és különböző zaklatott kapcsolataival.

Howard egy idő után rábukkant az ötletre, hogy az egész filmet egy háromfelvonásos opera szerkezetére kellene felhúznia. Howard olyan, szinte játékfilmszerű drámaként tekinthetett a produkcióra, amelyet szenvedélyes áriák és megismételhetetlen előadások tagolnak – olyan drámaként, amelyben a káprázatos művészi teljesítményt hétköznapi, emberi pillanatok ellenpontozzák.

– mondja Howard.

Mindenkinek tetszett az ötlet, hogy a Nessun Dorma című, káprázatosan lírai Puccini-áriát (a Turandot című operából) amolyan visszatérő érzelmi motívumként használják. Nem egyszerűen Pavarotti egyik legnépszerűbb előadásáról van szó, hanem korunk egyik legnagyobbra tartott, klasszikus zeneművéről.

– magyarázza Howard.

Bár Howard csak nemrég fordult a dokumentumfilmezés világa felé, az igaz történetek már régóta érdeklik. Karrierje során számos olyan játékfilmet készített, amelyek cselekménye valós életutakon alapul: ilyen az Oscar-díjas Egy csodálatos elme, az Apollo 13 és a Hajsza a győzelemért – egy zseniális matematikus, egy hősies asztronauta és két rivális F1-sofőr története.

Luciano Pavarotti Forrás: Pavarotti Family

A Pavarotti elkészítéséhez nagy segítséget jelentett a Pavarotti Hagyaték támogatása, amely korlátlan hozzáférést biztosított a rendező számára a művészről őrzött anyagaikhoz.

– magyarázza Howard.

Luciano Pavarotti Forrás: Robert Cahen/San Francisco Opera Archives


Ahogy végignézte Pavarotti koncertjeinek hosszú sorát, Howardot teljesen letaglózta, hogy Pavarotti érzelmi szempontból milyen mélységeket tárt el – ilyesmit a rendező korábban csak nagy színészektől látott.

– állítja a rendező

A koncerteken túl Howard és csapata előásott az archívumból több tucat interjút, tévéműsort és újságcikket, amelyekből információkat gyűjthettek. Aztán felvettek 53 új interjút New Yorkban, Los Angelesben, Montrealban, Londonban, Modenában és Veronában 2017 áprilisa és 2018 júniusa között. Ezeknek köszönhetően nemcsak feleségek, családtagok, diákok és előadótársak perspektíváját ismerhették meg, hanem menedzserek, marketingesek és producerek nézőpontját is, akik segítettek felvázolni a művész karrierjének szokatlan ívét.

– meséli a rendező.

Aztán az alkotók szembesültek a legnagyobb meglepetéssel: Pavarotti rendkívül személyes felvételeivel, amelyek soha korábban nem kerültek még napvilágra.

A családok és barátok házi videóiban látható képsorok láttán a filmeseknek időnként elállt a lélegzete, annyira hétköznapi oldalát mutatják meg a világklasszis énekesnek.

A film az egyik legelképesztőbb, legálomszerűbb ilyen képsorral nyit. 1995-öt írunk, a brazíliai Manausban járunk, az Amazonas dzsungelének kellős közepén. Itt, a Teatro Amazonas néven ismert, rejtélyes és csodálatos kis operaháznál, ahol egyszer maga Caruso is énekelt, láthatjuk Pavarottit mackónadrágban énekelni néhány hétköznapi ember előtt, teljesen megfeledkezve magáról.

A felvételt a fuvolás Andrea Griminelli készítette, aki akkoriban Pavarottival utazgatott, és eddig sehol sem lehetett látni. A ritkaságszámba menő képsorok Nicoletta Mantovani személyes gyűjteményéből származnak. Ő volt Pavarotti felesége a művész halálakor, Alice lányuk édesanyja és a modenai Pavarotti Múzeum igazgatója. Mantovani a kezdetektől fogva nagylelkűen támogatta a filmkészítők munkáját.

– állítja Mantovani.

– magyarázza Howard.

Mantovani más szempontból is kulcsfontosságú közreműködőnek bizonyult.

– állítja a producer Nigel Sinclair.

Howard a munkafolyamat egy pontján felkereste Mark Monroe-t, aki korábban olyan Oscar-díjas dokumentumfilmeket írt, mint Az öböl és az Icarus, és Emmy-jelölést is begyűjtött a The Beatles: Nyolc nap egy héten – A turné-évek című produkcióért.

Howardhoz hasonlóan Monroe-t is hamar elkezdte foglalkoztatni Pavarotti szenvedélyes, operákba illő személyisége és életútja, elvégre olyasvalakiről volt szó, aki egyfelől elképesztően mély érzelmekből dolgozott, másfelől nagyrészt a nyilvánosság előtt élt egy sok szempontból bonyolult és megterhelő közegben.

– véli Monroe.

Luciano Pavarotti és Nicoletta Mantovani Forrás: MARKA / Alamy Stock Photo

A producerek szerint a film dramaturgiája is egészen különlegesnek számít.

– magyarázza Sinclair.

Howard bízik benne, hogy munkájuk mindkét tábornak megfelel: elég hiteles lesz Pavarotti legelkötelezettebb rajongóinak, és elég nyitott azok felé, akik még csak most ismerkednek a művész munkásságával. Kihangsúlyozza, hogy Pavarottinak világéletében meggyőződése volt, hogy a zene nem lehet kirekesztő vagy elitista. Azt gondolta, az opera a tömegekhez szól: a hétköznapi élet gyönyörű és nehéz pillanatait is bemutatja, ami pedig tényleg mindenkit érint.

– magyarázza Howard.

A Pavarotti október 10-től látható a magyar mozikban, a Big Bang Media forgalmazásában.