Juliette Binoche új romantikus drámája, a Szerelemre kattintva november 7-től látható a magyar mozikban, viszont a Titanic Filmfesztivál közönsége már október 24-én megnézhette az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A premier előtti gálavetítése Safy Nebbou francia író-rendező (A zsiráf nyaka, Gyermekkorok, Sötét szándék) is Magyarországra látogatott, ekkor kérdeztünk tőle mi is. Interjú.

Juliette Binoche az ötvenes évei elején járó Claire-t játssza a filmben, aki egy új profillal a 24 éves Clarának adja ki magát a Facebookon. Eleinte csak fiatalabb expasija profilját kukkolja, de aztán kinézi magának a férfi lakótársát, Alexet (Francois Civil). Az üzenetváltásokból hosszú telefonbeszélgetések lesznek, Claire annak rendje s módja szerint elcsábítja a fiatalabb Alexet, de a találkozót folyton elodázza. Az irodalomprofesszorként dolgozó nő egy pszichológusnak (Nicole Garcia) vall furcsa és ellentmondásos viszonyáról, ráadásul egy idő után regényként is tovább szövi a történetet, amit A vihar kapujában szubjektív képsoraihoz hasonlóan a néző is láthat.

Juliette BinocheForrás: Szerelemre kattintva

A film Camille Laurens regényén alapul, ami Safy Nebbou rendezőt bevallása szerint a témájával és a különleges struktúrájával fogta meg:
Ez a történet az elhagyottságról, modern magányról, lehetetlen szerelemről és a közösségi oldalak okozta problémákról szól. A regény szerkezete pedig szédületes, a történet nagyon összetett és fordulatokban gazdag.

A regénnyel úgy találkozott, hogy

Franciaországban ha egy könyvkiadó látja a filmadaptáció lehetőségét egy éppen megjelenő regényében, akkor hírlevelet küld róla filmeseknek. Amikor láttam, hogy miről szól, rögtön jeleztem, hogy érdekel, és amikor elolvastam, éreztem benne a stabil alapot egy mozifilmhez.

Safy NebbouForrás: Koncz Márton - Origo

Az adaptálás folyamatáról azt mondta,
az összes filmem közül ennek az írása ment a legkönnyebben. Sok apróságot változtattunk, még a vágás során is, de meg akartuk tartani a regény szerkezetét: hogy a pszichológus és Claire párbeszéde legyen a film gerince.

Az írónő, Camille Laurens (akinek Ha átölel az a másik című regénye magyarul is megjelent) a kezdetektől részt vett a projektben:
Megmutattam neki a forgatókönyv különböző verzióit, és megbeszéltük a változtatásokat is. "Például a könyvben a pszichológus férfi, én pedig mindenképpen nőt szerettem volna. A premier idején elkísért a sajtóeseményekre, sokat segített a film kommunikációjában, ahogy Juliette Binoche is."

Safy NebbouForrás: Koncz Márton - Origo

 Az angol beteg-ért Oscar-díjjal kitüntetett színésznővel is alakították a történetet:

Azzal kezdtük a közös munkát, hogy átbeszéltük a forgatókönyvet. "A főszerep szempontjából elég bonyolult feladat volt ez a film, mivel Juliette többféle Claire-t alakít. Máshogy viselkedik a Clara nevű alteregójaként, majd a pszichológusnál is, illetve a regényben is, amit magáról ír."

Ami a pszichológus nemét illeti, azt azért változtatta meg, mert
érdekesebb egy nő erre a szerepre, mint egy férfi. "Ha Alex mellett még egy férfi főszereplő lett volna a filmben, az már túl sok lett volna. Egy idősebb, női pszichológus számára szinte tükröt tart Claire esete, és így sokkal jobban együtt tud érezni vele, mint egy férfi. Camille Laurens egyébként azt mondta, ha újraírhatná a könyvet, nála is inkább nő lenne a pszichológus."

 A forgatókönyvet Julie Peyr társíróval közösen jegyzik, akivel igen rendhagyó módon dolgoztak együtt:

Julie akkor Los Angelesben élt, úgyhogy az írás során személyesen alig találkoztunk. Telefonon, Skype-on, WhatsAppon egyeztettünk.

Hasonló telekommunikációs eszközökkel tartották tehát a kapcsolatot, mint a filmbeli karakterek. Ami a saját tapasztalatait illeti a közösségi médiáról, Safy Nebbou szerint

az ilyen weboldalak megváltoztatták az emberek közti kommunikációt.

"Túlságosan is új jelenség még ez ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni a hatását és a következményeit. Az viszont már most látszik, hogy mivel bármikor és azonnal telefonálhatunk, üzenhetünk és fotókat is küldhetünk, túlzásba visszük az efféle kommunikációt. Engem is tévesztettek már meg a közösségi médián keresztül, és bár részletekbe nem mennék bele, az eset bizonyos elemeit fel is használtam a filmhez."

A következő, jelenleg is forgatott rendezése már egészen más film lesz, mint a Szerelemre kattintva:

Kosztümös film, az 1910-es évek Montmartre-ját mutatom be egy festőnő és a fia kapcsolatán keresztül.